Tamun kokemuksia Thaimaasta

16 helmikuun, 2015

image

Nyt se päivä sitten tulee. Monen kuukauden – tai no, monen vuoden – odotuksen jälkeen lähtö Thaimaahan häämöttää muutaman tunnin päässä.Huomenna aamulla siis lähdetään Jussin kanssa lähes kolmen viikon mittaiseen reissuun! Menomatka menee niin, että lennetään aamupäivällä Helsinkiin, päivällä Moskovaan ja iltapäivällä lähtee se pisin lento Bangkokiin, jossa ollaan perillä keskiviikkoaamuna kahdeksalta Thaimaan aikaa (saa nähdä kuinka silmät sirrissä sitä on, sillä silloin kello on Suomessa kolme yöllä). En itse asiassa tiiä vielä, millä mennään sitten lentokentältä Chonburiin mun sukulaisten luo mutta oikeasti toivon, että äiti olisi siellä porteilla jonkun kanssa vastassa :D Meillä ei siis ole mitään hotelleja varattuna, vaan pyöritään eri paikoissa fiiliksen mukaan – ensimmäisenä tosiaan tuo Chonburi.
Mie oon viimeksi käynyt Thaimaassa reilu kolme vuotta sitten, jolloin vietin siellä kuukauden mun lukion jälkeisenä välivuotena. Yhteensä käyntikertoja taitaa olla vajaat kymmenen, joista useimmat reissut ovat olleet vähintään kuukauden mittaisia. Kaikilla edellisillä kerroilla oon mennyt Thaimaahan äitin kanssa, joten on kyllä erityisen jännää, kun matkakumppanina on ensimmäistä kertaa poikaystävä. Sukulaiset katsoo ihmeissään Suomen blondia ihmettä, haha. Yleensä Thaimaassa oon viettänyt aikaa Chonburissa mun mummon luona ja Pattayalla mun sukulaisten pikku hotellissa. Chonburissa tykkään kaupungin aitoudesta, siitä ettei joka paikassa ole turisteja ja tietenkin siitä, että saa viettää sellaista tavallista arkea thaimaalaisten kanssa. Pattayalla taas tykkään ottaa aurinkoa, kierrellä ja katsella ihmisvilinää sekä ihan vaan lomailla – Chonburissa ei nimittäin ole samanlaista lomafiilistä, sillä paikkaa ei ole laitettu turisteja varten, eikä oikein missään näy hienoja hotelleja, uima-altaita tai muutakaan fiiniä. Mulla kyllä monesti naurattaa, kun ihmiset olettaa, että mie oon esimerkiksi Pattayaa vastaan ja koittaa kalastella mun hyväksyntää sanomalla, että sehän on sellainen ihan kamala turistirysä. Mie monesti vastaan ihan tahallaan, että tykkään kyllä olla siellä eikä mua häiritse se länsimaalaisten paljous. Se on turistikaupunki ja sillä selvä, ei siitä mun mielestä tarvitse tehdä niin isoa numeroa. Onhan se vähän uskottavampaa matkustaa johonkin paikkoihin, jossa näkee ”sitä oikeaa Thaimaata”, mutta en mie ala tuomitsemaan niitäkään, jotka siellä Krabilla ja Pattayalla haluaa hengailla. Ihmiset hakee lomaltaan eri asioita :) 

image

 

Mun reissuja on tietenkin aina helpottanut suuresti se, että osaan puhua thaita. Tällä hetkellä tuntuu oikeasti ihan kamalalta ajatukselta, että mun pitäisi kommunikoida sukulaistenkin kanssa englanniksi; juttuihin pääsee niin paljon paremmin mukaan, kun puhuu samaa kieltä, eikä tarvitse pelätä yksin jäämistä sillä tietää, että pärjää ihan hyvin ilman ketään tukihenkilöä. Koska kaikki ei välttämättä tiiä, niin tosiaan oon oppinut thain kielen ennen suomea, mutta suomi vastaa kuitenkin mulle sitä äidinkieltä. Oon oppinut thain erillään suomesta (eli mulle ei oo varsinaisesti opetettu thaita), joten mun kielikorva on tavallaan täydellinen (mun ei tarvitse miettiä sanajärjestyksiä tai sitä, miten joku lauserakenne menee). Ainoa hankaluus on siinä, että mun sanavarasto on puutteellinen esimerkiksi sivistyssanojen tai muiden erikoisempien termien kohdalla; jos äiti ei oo mulle joskus sanonut jotain sanaa, mie en tiiä sitä. Oon kuitenkin asunut Suomessa koko ikäni, eli mun sanavarasto ei oo päässyt laajentumaan esimerkiksi television, koulun tai kavereiden kautta. Aina vaan jutskaillut äitin kanssa täällä Suomessa ollessa :) Yleensä mun sanavarasto kuitenkin laajenee huomaamatta joka kerta, kun käyn Thaimaassa. En oo tosin tajunnut sitä aiemmin, mutta kyllä se vaan niin on.

Thain kielessä on sama perussanajärjestys kuin suomessa (subjekti verbi objekti), mutta määritteet menee toisin päin (ei sanota punainen talo vaan talo punainen). Lisäksi erilaista on se, että thai on ns. sävelkieli, eli intonaatio vaikuttaa sanan merkitykseen. Jos sanot maa erilaisella intensiteetillä tai ”sävyllä”, se voi tarkoittaa joko koiraa, hevosta tai verbiä tulla. Näitä olisi kyllä tosi ärsyttävää opetella, onneksi mie oon nuo sävelkulkujen erot oppinut luonnostaan silloin ihan pienenä.

 

image

 

Mun suhde Thaimaahan ja erityisesti thaimaalaisuuteen on onneksi pysynyt melko tiiviinä näiden kaikkien vuosien aikana. Mun thain kielen taito kyllä notkahti joskus ala-asteella, mutta palautui onneksi nopeasti, kun lopetin puhumasta äitille suomea ja palasin thain käyttöön. Tiiän kohtuu hyvin thaimaalaisesta kulttuurista ja oon ylpeä siitä, että mussa on jotain muutakin kuin suomalaista verta. Tiiän useita tapauksia, joille se toinen maa jää etäiseksi joko vanhempien vuoksi tai omasta valinnasta, mikä ei tietenkään oo huonokaan juttu.

Meän reissussa odotan eniten ehkä sitä, että pääsee näyttämään jollekin ”ulkopuoliselle” kaikki ne jutut, joita oon Thaimaassa fiilistellyt yksin edellisten reissujen aikana. Ihan mahtavaa, että oma poikaystävä näkee sen osan mun elämästä, joka yleensä jää vain tarinoiden tasolle. Odotan myös sitä, että pääsen matkan aikana opettamaan Jussille lisää thaita ja maistattamaan kaikkia mun suosikki-thairuokia. Odotan tietenkin myös sitä lämpöä, rusketusta, shortseja ja lomaa. Irtiottoa kaikesta. Kookosjäätelöä, tom kha -keittoa ja salapau-pyöryköitä. Aion käydä aamulenkeillä, hieronnassa, yömarkkinoilla, kampaajalla ja höpöttää thaita sydämeni kyllyydestä. Haluan juhlia Pattayalla, juoda Breezeriä ilman meikkiä rannalla ja kuunnella musiikkia hiekkaa jalkapohjien alla. Ottaa kuvia kaikesta mahdollisesta ja tallentaa kameraan jokaisesta päivästä jotain ihanaa. Enkä millään, en millään malta odottaa, että pääsen näkemään mun sukulaisia. Huh huh, ihan hullua, sydän pakahtuu ilosta.

Huomenna.

Otan reissuun mukaan niin kameran, iPadin kuin läppärinkin, joten uskoisin, että pystyn päivittelemään teille kuulumisia Thaimaasta käsin. Ah, haluan äkkiä mun Instagramin täyteen reissukuvia! Tällä hetkellä säätiedot muuten näyttää tältä – ja tuota sivuahan on päivitelty viimeisen viikon ajan parin tunnin välein… Katsotaanpa, ehdinkö päivitellä jotain vielä huomenna lentokentältä :) Moikaa.

32 Kommenttia

 • Reply Tiina 16 helmikuun, 2015 at 6:55 pm

  Aaww, voin vaan kuvitella miten siistiä päästä näyttämään toiselle tuo kaikki! Itellä oli varmaan vähän samat fiilikset mutta paljon pienemmässä mittakaavassa sillon kun vein J:n ekaa kertaa Walesiin. On ihan eri asia näyttää että se helkarin iso asia mulle tapahtui TÄÄLLÄ, TÄSSÄ NÄIN, kun yrittää selittää että siellä tuhansien ja tuhansien kilometrien päässä oli yks juttu.

  • Reply Sita 16 helmikuun, 2015 at 7:13 pm

   Joo niimpä! Ja siis kaikki sukulaiset, eihän ne oo ikinä nähny ketään mun suomalaisia läheisiä – en osaa ees kuvitella vielä sitä tilannetta, ku ollaan kaikki samassa tilassa :D Vitsi mitähän keksisin sulle tuliaisiksi!

 • Reply Jenni 16 helmikuun, 2015 at 6:59 pm

  Voi että kaikki kuulostaa niin kivalta Sita! Tuli hullun hyvä mieli tästä postauksesta. :) Huomaa kyllä, että oot ylpeä juuristas ja se on tosi hienoa. Munkin on pakko joskus päästä Thaimaahan (vai Thaimaaseen?). :–D Pommita vaan joka paikka täyteen lomakuvia, saa sitten fiilistellä niitä täälä pakkasen/loskan keskellä! Ihanaa reissua!<3

  • Reply Sita 16 helmikuun, 2015 at 7:14 pm

   Ihana kuulla Jenni :) Haha se on Thaimaahan, mutta mieki aina sanon että Thaimaaseen! Kiitos paljon kommentista <3

 • Reply Hanna 16 helmikuun, 2015 at 7:00 pm

  Mahtavaa reissua! :)

  • Reply Sita 16 helmikuun, 2015 at 7:14 pm

   Kiitos Hanna tosi paljon <3

 • Reply Kaisa J. 16 helmikuun, 2015 at 7:03 pm

  Ah, ihanaa reissua teille! Seikkailtiin poikaystävän ja parin kaverin kanssa joulun aikaan kuukausi Etelä-Thaimaassa ja halu takas (taas) on valtava:) Huippua päästä edes fiilistelemään sun päivityksiä sieltä, vaikka oonkin vähän kade! ;) :)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:03 am

   Kuukausi! Oi vähän ihanaa, siinä ajassa ehtii nähä jo paljon :) kiitos kommentista <3

 • Reply Henssi 16 helmikuun, 2015 at 7:07 pm

  kääk hitsi mie edelleen niin ootan kaikkia postauksia!! tuli ihan hullu matkakuume, mutta ens vuonna ehkä thaimaa kutsuu minuakin! pitäkää ihan huippureissu ja nauti sukulaisten seurasta ku niitä näkeeki niin harvoin! <3 tuo on kyllä niin suuri rikkaus, että ei oo vaan sukujuuria yhessä paikassa :) ihana oli tämmönen postaus ennen matkaa! nauttikaa te molemmat matkasta ja kirjottele vaan jos ehit! tämä blogi kyllä oottaa täälä netissä :)
  ainiin ja sitten tuosta kielestä..mie oon ite oppinu jonku verran thaita kuuntelemalla ja vaan yksinkertasesti puhumalla ja voi juma, se sanajärjestys kyllä aluksi tuntu ihan hullulta! yritin joskus selittää, että mulla on joku asia kotona nii selostin vaa että "minulla on koti minulla on koti" kunnes mut onneksi korjattiin..(enhän mie voinu tietää!) :D eipä oo ainakaan enää tullu samanlaista erehystä! tämmöselle täysin suomalaiselle oli kyllä aluksi ihan mahotonta intonaation kans!

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:05 am

   Sieki pääset sinne, vähän huippua :) haha ihana tuo kielihomma :D mutta aika helppo kieli se onneksi on oppia, intonaatiokaan ei oo niin justiinsa ku kyllä asiayhteydestä aina ymmärtää, mitä puhuja koittaa tarkottaa :) mutta kiitos Hensku vielä kommentista <3

 • Reply winrisu 16 helmikuun, 2015 at 7:28 pm

  Jee ihanaa että pääset thaikkuihin ja lämpimään! Ootan jo kuvia ja kaikkia herkkujuttuja. Syö panangia munkin puolesta :—-) Hihittelin ääneen kun huomasin että käytit samaa esimerkkiä thain tooneista, tätä kuuluisaa "maata", mitä itekkin käytän aina kun yritän selittää jollekin kuinka vaikeaa thaita on lausua. En varmaan koskaan saanut sanottua koiraa taikka tulemista oikealla tavalla silloin kuin piti, ja nyt taito on vielä enemmän ruosteessa. Onhan mun vaihtovuodesta jotain neljä vuotta jo, ja oon alkanu opiskelemaan koreaa tähän päälle vielä. On silti aika hauskaa että kun yritän sanoa jotain nopeasti koreaksi, niin jostain syystä sanon sen aina ensin thaiksi. Lukea en osaa enää ollenkaan. Harmi sinäänsä, kun joskus pisti niin paljon aikaa ja vaivaa jonkun oppimiseen ja nyt se vaan unohtuu :–(

  Pidä ihan sikakivaa! Kyylään täällä ja instagramissa ja itken kateudesta kun heräilen kuudelta aamulla tänne pakkaseen.

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:08 am

   Haa huippu kommentti! Ihanaa ku ymmärrät niin hyvin :D mutta hei kyllä sie vielä saat kaiken palautuun sitte ku on aikaa! Mulla sama homma lukemisen kans, taas unohtunu ne vähäisetki jutut. Kiitos kommentista ihana <3

 • Reply Anonyymi 16 helmikuun, 2015 at 7:48 pm

  Olitko siis syntyny Suomessa vai Thaimaassa? :)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:08 am

   Suomessa :)

 • Reply Jenny 16 helmikuun, 2015 at 8:00 pm

  Ihanaa matkaa teille molemmille! :)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:09 am

   Kiitos! :)

 • Reply No Karoliina minä olen! 16 helmikuun, 2015 at 8:00 pm

  Onko sulla aksentti kun puhut thaita? Kuuleeko muut siis sen että et puhu sitä jatkuvasti? :)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:10 am

   Ei oikeastaan, tai varsinki jos puhun thaita paljon :) nyt saattaa vähän kuulostaa ulkomaalaiselta ku ei oo käyttäny kieltä pitkään aikaan!

 • Reply Minä 16 helmikuun, 2015 at 8:22 pm

  Huippua reissua Sita! :)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:10 am

   Kiitos paljon <3

 • Reply Mia Maria 16 helmikuun, 2015 at 8:50 pm

  Mukavaa reissua!<3:)

  • Reply Sita 17 helmikuun, 2015 at 6:11 am

   Kiittii :) <3

 • Reply Senja 16 helmikuun, 2015 at 11:12 pm

  Ihanaa matkaa! :)

  • Reply Sita 3 maaliskuun, 2015 at 7:31 am

   <3

 • Reply Anonyymi 17 helmikuun, 2015 at 6:39 am

  Mukavaa reissua! Tää oli niin ihana postaus. Mä niin tiedän mitä tarkoitat tolla, että pääsee näyttää poikaystävälle sitä toista omaa kotimaata. Toivottavasti teillä on ihana reissu! <3

  • Reply Sita 3 maaliskuun, 2015 at 7:32 am

   Joo oon kyllä kiitollinen että meillä ees oli mahdollisuus tähän! Onneks löyty halvat liput ja kumpiki sai vapaata :) kiitos kommentista <3

 • Reply Nelli 17 helmikuun, 2015 at 6:08 pm

  Oi että, teillä on varmasti tulossa ihan mahtava reissu! Nauttikaa! :) Täällä odotellaan reissukertomuksia ;)

  • Reply Sita 3 maaliskuun, 2015 at 7:33 am

   Hihii kiitos! :)

 • Reply iina 17 helmikuun, 2015 at 8:12 pm

  äää murunen ihana aivan superia reissua!! toivottavasti matka on menny hyvin ja kohta ootte perillä :) nauti paljosti ja ota rennosti ♥ ihana päästä sitte näkeen taas uusia kuvia jotka ehkä vähä lievittäis mun matkakuumetta :-) oon tosi onnellinen nyt teän puolesta! parasta lomaa ikinä <3

  • Reply Sita 3 maaliskuun, 2015 at 7:34 am

   Maailman ihanin kommentti <3 :*

 • Reply Minä 19 helmikuun, 2015 at 11:03 am

  Heippa Sita! Nyt tulee vähän hassu kysymys, mutta saako sua pyytää kaveriksi Heiaheiassa? :D

  • Reply Sita 3 maaliskuun, 2015 at 7:34 am

   Saa!! Siellä on vaikka ketä blogituttuja :)

  Jätä vastaus