Säästämisestä

15 syyskuun, 2014

image

Mua pyydettiin Aktian nuorisokampanjaan liittyen kirjoittamaan teille postaus säästämisestä näin bloggaajan ja opiskelijan näkökulmasta. Tästä tulee ihan mielenkiintoista, sillä harvemmin sitä tulee kirjoitettua mistään raha-asioista täällä blogissa – vaikka Suomen suosituimpien bloggaajien tienestejä kyllä puidaan yötä päivää keskustelupalstoilla, haha.

Mulla on sinänsä ollut aina ihan mukavasti raha-asiat, sillä aloitin töiden tekemisen yläasteella 15-vuotiaana. Laitoin tämän loistokkaan alusvaatemyyjän uran käyntiin jo silloin, eli kohta tulee seitsemän vuotta tätä hommaa täyteen. Koska asuin tuolloin ja lukion ajan vielä kotona Rovaniemellä, mun oli helppo laittaa palkasta rahaa syrjään ja pystyin esimerkiksi käymään tyttöjen kanssa ulkomailla omilla rahoilla. Nyt kun oon muuttanut Ouluun omilleni, säästäminen on vähän vaikeampaa: opintotuet ja palkka menee helposti kuukauden aikana elämiseen, pakollisiin kuluihin, laskuihin ja pikku shoppailuihin.

Toki säästäminen onnistuisi pienellä pihistämisellä nykyisessäkin tilanteessa, mutta toisaalta sellaiset arjen pienet luksukset on mulle tärkeitä. Onhan se kiva ostaa välillä uusi paita, syödä ravintolassa, käydä leffassa ja tehdä pieni reissu Helsinkiin tai Rovaniemelle. Tällä hetkellä suurimmat syyt säästöpossun lihotuskuurille olisivat varmaan ulkomaanreissu tai uuden kameran ostaminen. Itse asiassa just tänään katsoin vähän järkkäreiden hintoja netistä ja laskeskelin, kuinka paljon tuosta mun nykyisestä Canonista voisi pyytää. Parempaa kameraahan mie ”tarvitsisin” bloggaamisen takia: koska oon taas niin innostunut tästä hommasta, hienommat ja parempilaatuiset kuvat helpottaisivat työntekoa ja innostaisivat entistä enemmän postaamaan ja olemaan aktiivinen. Oon kuitenkin vähän huono tekemään tuollaisia isoja hankintoja, ja uuden puhelimen ostaminenkin on ollut harkinnassa varmaan vuoden verran – ”Ihan sama kuinka hajalla se on, toimiipahan vielä kuitenkin”. Että saa nähdä miten tässä käy!

Bloggaamisen kautta on toisaalta tullut myös säästettyä joissain asioissa. Yhteistyöthän ovat yleensä sellaisia, että yritys tarjoaa tuotteen tai palvelun ilmaiseksi postausta eli mainontaa vastaan. Säästäminen riippuu kuitenkin vähän siitä, olisiko tuo blogin piikkiin saatu asia ollut mulla ostettavana tai maksettavana joka tapauksessa. Esimerkiksi jotkut meikit ovat sellaisia, joita mulla ei tulisi hankittua muutenkaan, joidenkin kohdalla taas mie oikeastikin säästän sen kympin, mutta annan vastineeksi aikaa ja vaivaa postauksen tekemiseen. Puolensa kummallakin!

Yksi asia, jossa suorastaan rakastan säästää, on selvästi S-kauppojen Rainbow-tuotteet, haha. Välttelen intohimoisesti merkkituotteiden ostamista ja Rainbow-tuotteiden valitseminen tapahtuu kuin itsestään. Oon myös kova opiskelijakortin vilauttelija, mutta yllättävän monesta paikasta kyllä saa opiskelija-alennusta. Esimerkiksi Subwayssa! Sain ihan vasta tietää. Nuo tuollaiset säälittävät pikku säästöt on tosin vähän typeriä, sillä ainakin mun kohdalla parin euron alennus on pientä verrattuna siihen, kuinka paljon enemmän tilillä näkyisi esimerkiksi viikonlopun jäljiltä rahaa, jos jättäisi sen perinteisen baarikierroksen välistä. Mutta niistä pikkuisista tulee hyvä mieli.

Tällaisia juttuja tuli näin äkkiseltään mieleen aiheeseen liittyen! Saa heittää kommenttia :)

14 Kommenttia

 • Reply memmi 15 syyskuun, 2014 at 5:43 pm

  Joo vitsit mutta tuo baareiluun ja juomiseen ylipäätään menevä raha harmittaa aina yhtä paljon! Etenkin nyt kun oon (toistamiseen) fuksi, niin herra mun jee mutta sitä rahaa on kyllä saanu aika hyvin kulutettua kaikkiin menoihin ja meininkeihin. Joo, eihän niihin mikään pakko ois kaikkiin mennä, mutta jotenkin on vaan aikamoinen sosiaalinen paine päällä, että saa ees vähän verkostoiduttua uusien ihmisten kanssa. Ettei nyt ihan yksinäiseksi jäis :D Pitänee varmaan alkaa vakavasti harkitsemaan töitä tähän opiskelun oheen. Vaikka viime vuonna koin kylläkin sen pelkän opiskelunkin jo niin aikaa vieväks ja raskaas, että oisin varmaan seonnu jos töitä ois vielä päälle koittanu painaa. No, saapa nähä!

  Ja hei, minäkin oon Rainbow intoilija! Aina sillon, kun en käy Lidlissä :-D

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:49 pm

   :D I knoww. Vaikka aina sitä muka lähtee halvan linjan illalle! Mutta pitää se nauttia elämästä ja fuksivuodesta vaikka toka kerta oiski :) Haha Lidli kyllä toinen! Tuote tyyliin 20 snt halvempaa kuin muualla = "TÄÄ ON KU ILMASTA!!!"

 • Reply Lotta 15 syyskuun, 2014 at 7:15 pm

  Tosi asiallinen postaus ja fiksuja pointteja! :) Mullekin on opiskelijana ne arjen pienet luksukset tosi tärkeitä, vaikka tiedostan, että rahaa olisi fiksu laittaa säästöönkin. Tuo opiskelijakortin vilauttelu puolestaan oli taas hyvä muistutus – aina unohtuu omalla kohdallani vaikka useasti sillä saisikin alennusta.

  Tosi kiva ja erilainen postaus – sulla on tosi kiva tapa kirjoittaa tästä vähän vakavammastakin aiheesta :)

  ❤: Lotta / My Happybubble

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:49 pm

   Kiitos kehuista, kiva kuulla että tykkäsit :) Ja kiitos kommentistaki!

 • Reply Tiia 15 syyskuun, 2014 at 7:35 pm

  Hyvä postausaihe mielestäni!

  Minä säästän rahaa mielenrauhan takia. On mukavaa että on säästöjä jos tulee isompia ja yllättäviä menoja.

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:50 pm

   Kiitos kommentista :) No joo totta tuokin. Mulla opintolaina on vähän sellainen mielenrauhoittaja, tietää että sitä voi nostaa jos tulee oikeasti tilanne että tarvii!

 • Reply Anni 15 syyskuun, 2014 at 11:35 pm

  Mäkin tykkäsin tästä postauksesta! Tosi harvoin tulee puhuttua raha-asioista kenenkään kanssa, mikä on musta vähän sääli. Itse en koe raha-asioita mitenkään superhenkilökohtaisina, vaikka tietenkään en niistä huutele ympäri kyliä tai blogia :D

  Mäkin oon miettinyt pitäiskö tehdä omaan blogiin postaus säästämisestä, mun blogin perusteella kun saa varmaan helposti sellaisen käsityksen että rahaa tulee joka tuutista kun matkustelen aika paljon, vaikka todellisuudessa matkustan hyvin pienellä budjetilla pihistellen ja multa jää tosi usein nuo arjen pienet jutut sitten väliin :D Tai siis, kun ei oo realistista ajatella että perusopiskelijalla riittäisi rahat ihan kaikkeen.

  Ja hei kyllä ne pikkuiset säästötkin merkkaa! Jos joka viikko säästät tuollaisilla pienillä opiskelija-aleilla vaikka 5 e, niin se on jo about 250 e vuodessa… :D

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:51 pm

   Kiitti paljon :) Joo mulla vähän sama! Haha matkustelu kyllä aina kuulostaa siltä että rahakasta väkeä ollaan – vaikka voi just olla noita halvan budgetinki reissuja.

 • Reply iina 16 syyskuun, 2014 at 4:57 am

  Hauska postaus :) opiskelijakortista on muuten paljon iloa, tulee hyvä mieli minisäästöstäkin! Mullaki on nyt hyvä tehä töitä ja pistää palkka säästöön ku asuu porukoitten kanssa. Tosin, saahan sitä helposti kulutettua kaikkeen pieneen… :D haleja ♡

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:52 pm

   Kiitti pikku-iinu <3 :)

 • Reply Tuuli 16 syyskuun, 2014 at 1:26 pm

  Asiaa! Itsekin olen hieman alkanut miettimään rahankäyttöäni näin täysikäistyttyäni, yhdessä vaiheessa tuli tehtyä hirveästi kaikkia heräteostoksia jotka myöhemmin alkoivat ehkä kaduttaa. Nykyään mietin tarkemmin, tarvitsenko oikeasti jonkun vaatteen jos se on vain "ihan kiva", ja mietin myös kahdesti esimerkiksi viskoosista valmistettujen vaatteiden kohdalla, tulevatko ne oikeasti kestämään pitkään. Välillä on kuitenkin ihanaa hemmotella itseään arjen keskellä ja ostaa jotain pientä kivaa, mitä ei välttämättä tarvitsisikaan :)

  • Reply Sita 16 syyskuun, 2014 at 6:52 pm

   True dat! Paitsi mie en oo vielä oppinu tuohon kestävien vaatteiden ostamiseen, pitäis alkaa harjoitella :D

 • Reply Kristiina 24 syyskuun, 2014 at 11:22 am

  Fiksumimmi, hyviä pointteja :-) Sama on ajatusmaailma täälläkin, joten mäki sit oon fiksu hahaa!

  • Reply Sita 24 syyskuun, 2014 at 11:23 am

   Haha totta kai oot <3 >:)

  Jätä vastaus