Meidän joulu

21 joulukuun, 2012

Photobucket

Mua pyydettiin vähän aikaa sitten tekemään postaus meidän perheen tavasta viettää joulua. Musta idea kuulosti kivalta, vaikka tavallaan vähän vierastankin kodista ja perheestä kertomista täällä blogin puolella. Oon viime aikoina nähnyt, kuinka inhottavia ihmiset oikeasti osaa olla bloggaajatyyppejä kohtaan – tai no, oon mie ennenkin nähnyt, mutta vasta syksyn aikana niitä inhottavia juttuja on alkanut osua omallekin kohdalle – ja siksi tuntuu, että haluan entistä enemmän varjella mun rakkaimpia ja tärkeimpiä asioita turhalta arvostelulta. Aattelin kuitenkin, että voisin mie vähän raottaa sitä yksityisyyden verhoa ja kertoa vähän siitä, mitä just meillä yleensä tehdään jouluaattona.

Vietän siis aaton aina isän luona, sillä äiti ei samalla tavalla juhli joulua ulkomaalaisuutensa vuoksi. Parina vuotena mulla olisi ollut mahdollisuus viettää joulua Thaimaassa, mutta halusin mieluummin tehdä lyhyemmän reissun että ehdin aatoksi Suomeen; joulu on tosi tärkeä asia mulle, rakastan sen perinteitä ja kuten varmaan muistattekin, oon muutoksia pelkäävä ihminen. Mitä samanlaisempi joulu kuin edellisinä vuosina, sen parempi! En siksi osannut kuvitellakaan olevani aattona Thaimaassa tai ulkomailla ylipäätään, vaikka varmaan sekin tulee vielä elämän aikana koettua.

Yleensä aattoaamuna herään siihen, kun isä tuo mulle pikku lautasella maistiaisen yöllä paistetusta kinkusta, joka on just otettu pois uunista. Se on niin pehmeää ja nam, melkein sulaa suuhun. Parasta! Yön aikana meille ilmestyy kinkun lisäksi myös joulukuusi, jonka mie pienempänä koristelin Joulupukin kuuma linja -ohjelman pyöriessä telkkarissa. Nykyään mun ihana pikkusisko Silja hoitaa äitinsä kanssa kuuseen pallot, köynnökset ja muut koristeet. Meillä ei arkena syödä puuroa, vaan aamupalaksi on yleensä leipää, mutta jouluaattona meidänkin keittiössä tuoksuu riisipuuro ja kaneli. Kattilassa on myös yksi manteli, jonka mie oon saanut yllättävän harvoin :D Meillä oli ennen myös tapana käydä viemässä pienet joululahjat naapureille, mutta se on kai vähän jäänyt kun muutettiin. Nykyään aaton aamupäivään kuuluu sitten vaan Lumiukko-lastenohjelman (itken aina!) ja joulurauhan julistuksen katsominen telkkarista sekä jouluruokien valmistelu. On aina niin ihanan tunnelmallista, kun kynttilät palaa sisällä tuikuissa ja ulkona lumilyhdyissä, ilmassa tuoksuu herkkuruoat ja taustalla kuuluu Jouluradion joululaulujen lisäksi Siljan kysymykset siitä, koska se joulupukki oikein tulee.

Jouluaaton iltapäivään sisältyy sauna sekä pieni laittautuminen jouluateriaa varten. Nyt kun mie oon ajokortti-ikäinen, käyn yleensä tässä välissä moikkaamassa äitiä ja mun isäpuolta sekä Tuukkaa ja sen äitiä. Yleensä mun äitipuolen vanhemmat ja veli on saapuneet meille siihen mennessä, kun tuun takaisin Vennivaaraan, ja joulutunnelma voimistuu entisestään, kun porukka kasvaa. Seuraavaksi me kokoonnutaankin pöydän ääreen, mie luen Raamatusta pätkän Jeesuksen syntymästä ja sitten aletaan syömään :) Mie olin ennen vähän krantumpi jouluruokien suhteen, mutta nykyään syön kyllä oikeastaan kaikkia herkkuja, joita meän joulupöytään katetaan. Kinkku, uunilohi, laatikot, mäti, salaatit, graavilohi, pateet – kaikki menee! Olis muuten mielenkiintoista tietää, mitä ruokia teidän jouluateriaan kuuluu, sillä miekin miellän monet ruoat just jouluruoiksi, vaikka joku toinen voisi pitää samaa ruokaa ihan normaalina arkijuttuna.

Iltapäivän kääntyessä iltaan ja lautasten tyhjennyttyä ovelta kuuluu yhtäkkiä koputus. Roosa haukkuu, Siljan kasvoille kohoaa innostunut hymy ja hetken päästä joulupukki astuu sisään. Musta on ihanaa, että Silja syntyi just silloin kun olin 11 vuotta eikä yhtään myöhemmin, sillä siihen asti meillä kävi joulupukki mun takia ja siitä eteenpäin vielä Siljaa varten. Saadaan nauttia lahjoista joulupukin jakamana, sillä ainakin musta olisi tylsää vaan antaa lahjat toisille. Joulu on muutenkin musta niin ihana silloin, kun sitä viettää lasten kanssa, ja päivä olis kyllä ihan erilainen ilman Siljaa. Meillä ei mun mielestä osteta mitään ihan hirveän kalliita lahjoja, muttei mitään kaikista halvimpiakaan, eli jotain villasukkien ja tietokoneiden välimaastosta :) Roosakin saa aina avata oman lahjan, ja se on maailman söpöintä katsottavaa.

Aattoilta kuluukin sitten lahjojen fiilistelyn, syömisen (uusintakierros!) ja ehkä lautapelien parissa. Meillä on onneksi mennyt aina hyvin joulut, tai siis kun tiedän, ettei kaikilla mene. On riitoja, liikaa alkoholia ja ehkä väkivaltaa – siksi mie toivon, että parin päivän päästä teillä kaikilla on oikein ihana ja rauhallinen joulu. Mie vietän sen tänä vuonna sukulaisten luona Laitilassa, eli tulee olemaan aika erilainen joulu kuin mitä just teille postauksessa kerroin :D Mutta otan sinne koneen mukaan niin voin päivitellä joulutunnelmia tänne blogiinkin. Ajattelin myös kuvata sellaisen musiikkivideon mun joululomasta niin kuin Helsingin reissusta viime kuussa, toivottavasti kannatatte ideaa :)

Ja nyt, kommentoikaahan omia jouluperinteitä ja lempparijutut! Syödäänkö teidän perheessä jotain erikoisia jouluruokia? Käyttekö te joulukirkossa tai hautausmaalla viemässä kynttilöitä? Hoilataanko teilläkin joka vuosi olohuoneessa ”We’re walking in the aaaair” aattona aamupäivällä? Ja aiotko katsoa joulupyhinä telkkarista tulevat Potterit? Höpötelkää kommenttiboxiin, mie höpöttelen takaisin :) Kolme yötä jouluun!


67 Kommenttia

 • Reply Anni 21 joulukuun, 2012 at 12:04 pm

  Meil on just nää perinteiset jouluruuat mitä syödää, lounaaks syödää joulupuuroo ja jouluateria päivälliseks, iltapäiväl katotaa mm. lumiukkoo ja joulupukin noitarumpuu, odotellaa pukkia (4 ja 6 v pikkusisasrukset) ja päivällisen jälkee tulee pukki. Ja sit fiilistellää lahjoja ja syödää. :D Tänä vuonna meen, koska viime vuonna en päässy koska pääsin 22 pv sairaalasta pois ja olin vähä heikos kunnos, nii meen isoskoulutuksen kautta mukaa aamupäivällä sairaalaa jouluhartaus kierrokselle, niille jotka ei pääse kotii jouluks sairaalasta. Lisäks ostan aina 2 lahjaa lastenkodissa oleville lapsille, jokainen perheessä yleensä ostaa 2. :)

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:26 pm

   Oi noitarumpuki on kyllä hyvä! Vitsi mieki haluaisin ens vuonna tehdä aattona jotain tuollaista hyväntekeväisyyttä, tänä jouluna on vähän hankala kun meen sinne Laitilaan enkä oo valmistellu asiaa ollenkaan. Ja joo mekin ollaan yleensä lahjoitettu aina jouluna hyväntekeväisyyteen jotain, esimerkiksi mie oon usein saanu joululahjaksi "Toisenlaisen lahjan" :)

 • Reply Jenna 21 joulukuun, 2012 at 12:13 pm

  Joulupukin kuuma linja on edelleen joka joulu pakko kattoo telkkarista, vaikka minäki oon jo 20 vee!
  Kaikista parasta herätä vasta uunista otetun kinkun tuoksuun ja mennä sohvalle peiton ja karkkia täynnä olevan joulusukan kans kattoon lastenohjelmia! 8) Meilläki syyään joulupuuro aattona, mutta kunnon jouluateria kinkkuineen, laatikoineen ja rosolleineen syyään vasta joulupäivänä, aattona syyään lähinnä leipää ja suklaata :P

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:36 pm

   Samoin :D Aijaa, jouluateria vasta joulupäivänä! Vähän jännää, toisaalta kiva ku ei mene se juhlapäivä niin nopeasti ohi ku on varannu ohjelmaa kahdelle päivälle :D

 • Reply netta. 21 joulukuun, 2012 at 12:16 pm

  Meillä syödään kanssa jouluaattoaamuna riisipuuro! Sitten niinku iltapäivällä joskus kolmen-neljän aikaan istutaan kaikki meillä ruokapöydän ääressä ja syödään laatikoita ja karjalanpaistia. Joulukirkossa käyn aina isovanhempien ja serkun kanssa!
  Ilta aina menee lahjojen ja syömisen parissa, mäkin rakastan niin paljon jouluperinteitä ja joulua ylipäänsä! En haluis viettää joulua missään muualla kuin kotona sukulaisten ja perheen kanssa.
  Tulipa pikkunen romaani tästä mutta oli kiva kuulla teidän joulusta ja muusta, aika paljon samaa meilläkin!:)

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:38 pm

   Mie en oo ikinä maistanu karjalanpaistia! Pitäis joskus :) Ja iik mieki, niin parasta <3

 • Reply Katri 21 joulukuun, 2012 at 12:27 pm

  Teidän joulu kuulostaa niin ihanalta! Meillä joulu vähän vaihtelee vuosittain, kun välillä ollaan äidin perheen kanssa ja välillä isän luona. Tänä vuonna mennään isälle. Tiedossa on siis varmaankin aamusta riisipuuroa ja sellaista jouluhäslinkiä. Viiden aikaan mennään saunaan ja sitten vasta syödään. Joskus aika myöhään kahdeksan yhdeksän aikaan vasta availlaan lahjoja, riippuen vähän. Koska ollaan kaikki jo ihan aikuisia, niin pukkia ei tule, mutta joku "tonttu" usein lahjat käy kuusen alle laittamassa kun meidän nuorin 15 v on saunassa :D Pitäähän sitä perinteitä vaalia.

  Meidän joulumenu on vegaaninen (minun ja poikaystävän), mutta aika perinteinen silti. Laatikoita ja jotain salaatteja. Seitania kinkun sijaan ja sellaista. Aina on paljon ruokaa, tänä vuonna itseasiassa ajateltiin pysyä vähän maltillisempina, kun tuntuu tylsältä joutua heittämään ruokaa roskiin.

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:40 pm

   Jouluhäslinkikin on ihanaa :) Hihi mieki haluan olla tonttu! Onneks jouluruokia pystyy just tekeen ilman lihaakin, laatikot on musta vallan mainioita ilman kinkkuakin :)

 • Reply Karoliina Laatikainen 21 joulukuun, 2012 at 12:31 pm

  Mäkin tein just tämmösen postauksen haha :D Mun vanhemmat on myös eronnu ja me mennään aamusta ensin iskän luo saunomaan, syömään yms ja sitten vielä äitin luo. En jaksa kirjottaa tähän koko stooria niin voit senkin mennä mun blogista lukemaan, jos vain tahdot :) http://withlove-karoliina.blogspot.fi/2012/12/our-christmas-traditions.html

  Joulupöydästä meillä löytyy kinkku, kraavilohi ja savulohi, salaatteja, rosollia yms. perunalaatikko <333 ja myös porkkana sekä lanttulaatikko. ja niin, en muista mitä kaikkea mutta aika paljon kaikkea sieltä löytyy :)

  Mäkin rakastan joulua ja arvostan perinteitä <3

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:41 pm

   Joo käyn kunhan ehdin! Musta porkkana- ja lanttulaatikot on parhaita! Okei on se perunakin hyvää :p

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 12:36 pm

  Meillä alkaa aatto uuniriisipuurolla ja luumusopalla! Sitten katsellaan lastenohjelmia ja joulupukin kuumalinjaa :D Aamupäivästä käydään hautausmaalla viemässä kynttilöitä. Pikkuhiljaa sauna lämpeään ja saunomisien jälkeen laittautumista. Pöytä katetaan nätistä ja ruokaa riittää vaikka muille jaettavaksi! mm. laatikoita, kinkkua, lohta, salaatteja jne. Jälkkärinä luumurahkaa, nams! Illanmyötä tulee pukki ja avataan lahjat ja jokainen fiilistelee omia lahjojaan :) sitte ilta meneekin töllön ja lautapelien kera! niin parasta <3 ihanaa joulua Sita!

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:42 pm

   Oi kuulostaa aivan ihanalta :) Ja melko samanlaiselta kuin meidän versio! Kaunista ja suklaista joulua sinnekin <3

 • Reply Vilkku 21 joulukuun, 2012 at 12:44 pm

  Meillä myös riisipuuroa ja luumukiisseliä, jota en kyllä itse syö:D sitten joulupöydän ehkä erikoisin on karjalanpaisti, mut se on ihan pakollinen:) hiihi! oikein lämpöistä ja ihanaa joulua sita<3

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:43 pm

   Jännä tuo karjalanpaisti! Mie en ees tiiä mitä se on :D Tai en oo maistanu! Mahtavaa joulua sinnekin <3 :)

 • Reply ida 21 joulukuun, 2012 at 1:24 pm

  Mulla muuttuu joulu joka vuosi ja toisaalta se on vähän inhottavaa, kun ei ole semmoista tietynlaista, niinku pysyvää ja perinteistä. Tänä vuonna vietän joulua serkkujen luona, mikä on kyllä tosi kiva juttu.

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:44 pm

   Toivottavasti teillä on tosi kivaa yhessä :) <3

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 2:18 pm

  Kuulostaa rauhalliselta :) jännää sinänsä,et Jeesus ei oo Raamatun mukaan syntyny joulukuussa tai ylipäätään talvella.

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:44 pm

   Mitä, eikö! Hullua :D

 • Reply piglet 21 joulukuun, 2012 at 3:14 pm

  Meillä joulu on melko arkinen oikeestaa. Tai ku meillei esim. äiti hirveesti välitä joulusta jne, ite taas rakastan sitä kaikkee tunnelmaa joka jouluun liittyy. Tottakai syödään jouluruokaa, käydään mummolla jne, mutta tosiaa esimerkiks joulukuusta tai tällasta muuta pientä kivaa ei mein taloudesta enää löydy. Ehkä sitten joskus ku on oma perhe, nii pääsen oikee kunnolla jouluilemaa, haha :D

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:46 pm

   Mieki oon miettiny että vähän jännittävää sitte ku ite "tekee" joulun omaan kotiin! Voi keksiä ite perinteitä :D Ihanaa joulua pigu <3

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 3:35 pm

  Ite oon kanssa kauheen joulua rakastava ihminen. Lapsuuden joulut oli parhaita kun mukana oli oman perheen lisäks, vaari ja serkut ja tädit <3 ah mitä muistoja <3 Kun olin teini-ikänen vanhemmat eros ja siitä asti oon viettäny joulut sitten iskän, mummin ja äitipuolen perheen kanssa. Ihania jouluja nekin. Tää joulu tulee olemaan tosi erilainen koska mulla ei oo enää sitä lapsuuden kotia ja perhettä siellä missä ennen ja menenkin viettämään joulua poikaystävän perheen luo. Vähä jänskättää ku oon kans kauheen perinne rakas ja muutosta vastaan x) Ehkä näistä tulee nyt uusia perinteitä ;D kauhean romaanin kirjotin. Mutta ihanaa joulua sulle Sita <3 sun postaukset piristää aina mun päivää <3

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:48 pm

   Oho, mie en oo ikinä ollu poikaystävän perheen luona joulua vaikka niitä jouluja on takana jo neljä niin uskon että jännittää! Toivottavasti teillä on tosi kivaa yhessä :) Kiitos ihanista kehuista <3

 • Reply Eeva 21 joulukuun, 2012 at 4:06 pm

  Teidän joulu kuulostaa aika samankaltaiselta kun meidän, vaikka eroavaisuuksiakin tietty on!:) mulla esimerkiksi aamu alkaa sillä, kun koko perhe tulee laulamaan mulle onnittelulaulun nimipäivän kunniaksi, ja saan joululahjoistani jo jonkin pienen lahjan maistiaisiksi! meidän perheessä nimipäiviäkin on jostain syystä pidetty vähän suuremmassa arvossa kun monissa muissa perheissä, mutta musta se on vaan kivaa!:D seuraavaksi onkin tietty joulupukin kuumanlinjan vuoro, ja vaikka itse olen 17 ja siskoni 22 katsomme sen melkein kokonaan:D välissä kuitenkin koristelemme kuusen ja syömme puuron. viime jouluna itse tein perinteisiin pienen poikkeuksen ja vaadin että koko perhe mennään joulukirkkoon, sillo uskosta tuli viime vuonna astetta tärkeämpi itselle. samalla reissulla käytiin viemässä haudoille kynttilät, jonka jälkeen tultiin kotiin ja alettiin valmistelemaan ruokia ja viimeistelemään siivousta:) meille tulee aina äidin puolelta suku kylään illaksi, koska äidin suku on huomattavasti pienenpi kuin isän; meille tulee äidin sisko, hänen miehensä ja mummu ja vaari:) meidän ilta koostuu niistä normaaleista, ruuasta ja lahjoista! Lahjat me jaetaan tosi myöhään, mikä on tietty välillä vähän turhauttavaa kun jo viiden jälkeen alkaa tulla tekstareita että "MITÄ SÄ SAIT LAHJAKSI?!?!?" eikä me olla alettu edes syödä vielä:D

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:49 pm

   Hahaa ihana tuo nimipäiväjuttu! Ja meilläkin on aina nimipäivänä jotain pientä kivaa, pikku lahja ja ehkä jopa kakkuaki :) Oi joulukirkko on varmasti ihana, pitäis kokea seki jonaki vuonna!

 • Reply iina 21 joulukuun, 2012 at 4:42 pm

  oi ihana! kiitos tästä postauksesta pieni, ilahdutti tätä jouluhöpöä hihi. ja tuo jouluvideo jooooo hyvä idea! :-)

  Oon vähän samanlainen sun kanssa, tykkään perinteistä ja pelkään muutoksia – vaikka toisaalta nekin tekee välillä hyvää. Kerron sulle pienesti mun joulusta haha toivon että jaksat lukea! Hihhi eli herään aamulla aikasteen, syön jotain normiaamupalaa ja kattelen sivusilmällä Joulupukin kuumalinjaa. Vietetään joulua yleensä ihan oman perheen kesken vaan, joskus mun täti on ollu meillä ja mummukin. Kuusi koristellaan jo aatonaattona ja sitten aattona aamulla tai aamupäivällä asetellaan kaikki paketit kuusen alle. Käydään kattomassa mummua ja viedään papan haudalle kynttilöitä. Lounaaksi syödään riisipuuroa (meiltä yleensä puuttuu se manteli >:D ) ja kattellaan Lumiukkoa – walking in the airia hoilataan meilläkin. Iltapäivällä käydään joulusaunassa ja sitten aletaankin valmistautua jouluaterialle. Pöytään katetaan ainakin kinkkua, laatikoita, rosollia, kalaa ja perunoita. Kun massut on pullollaan, siirrytään olohuoneen puolelle. Jaetaan paketit siskon kanssa oikeille omistajilleen ja sitten aletaan availeen niitä. Meillä on ollu nyt muutaman vuoden ajan tapana avata lahjat sillain vuorotellen, että aina jokainen avaa kierroksella yhden lahjan ja kaikki muut kattoo ja sitte seuraava avaa. Tajuskohan tuosta haha! Ilta kuluu aika pitkälti pakettien parissa, suklaata syöden ja ehkä katellaan jotain elokuvaa tai pelataan jotain peliä. Semmosta rentoilua :-) Hihi ihanaa kolme yötä jouluun ♥

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:51 pm

   Jaksan totta kai! Hahaa ihana tuo lahjakierros, meilläkin kyllä katotaan mitä toiset saa mutta vois olla jännempää tuolla teidän tavalla :) Pitää ehottaa perheelle! Ihana kommentti taas Iina, kiitos hirveästi <3

 • Reply Rebell 21 joulukuun, 2012 at 4:44 pm

  Mä ajattelin yllättää poikaystäväni nakki, pekoni, kananmuna aamiaisella että jaksaa odotella sitten iltaan ja ihan perintestä jouluruokaa. Vietämme ensimmäisen joulun yhdessä ja yhteisessä kodissa mikä on ihanaa. :)

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:53 pm

   Oiiiii mie ootan että pääsen viettään Tuukan kanssa joulua <3 Nyt joudutaan olemaan erossa :(

  • Reply Rebell 23 joulukuun, 2012 at 1:25 am

   Toivottavasti pian pääset! Ihanaa joulun odotusta ja joulua sinne.. mulla jatkuu arki vielä huomisen…(tän päivän)! ;)

 • Reply tilda 21 joulukuun, 2012 at 5:05 pm

  Lastenohjelmat kuuluu ehdottomasti mun jouluun! :D Niitä on pakko kattoa aina. Meillä on myös tapana, että avataan vanhempien antamat lahjat vasta illalla kun vieraat on lähteneet, jokainen avaa vuorollaan niin voi samalla seurata muiden reaktioita :D Tän vuoden joulu tulee olemaan erilainen siinä mielessä, että mulla on eka joulu ikinä kun meille ei tule joulupukkia!! Aina ennen on ollut, nyt sisarukset on sen verran isoja ettei pukki enää tule. Miten selviän :D

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 8:56 pm

   Joo mieki pelkään sitä että Silja kasvaa eikä pukkia enää tarvita :D Mie haluan pukin! I feel you haha <3

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 5:57 pm

  Mie en oo pariin vuoteen viettäny joulua, koska isää ei enään ole ja äiti on alkoholisti. Sisko on viime joulut viettäny miehensä perheen luona. Veli on tullut etelästä tänne ja ollaan vaan oltu, käyty äitillä mutka. Lahjoja äiti ole enään ostanu. Jotenki toivoo, että se joulu ois äkkiä ohi. Kaipaan paljon oikeaa (selväpäistä) joulua ja perhettä! <3

  -S

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 9:00 pm

   Mie toivon koko sydämestä että tämä vuosi menee jotenkin paremmin :) Haleja ja lämpimiä ajatuksia <3

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 8:07 pm

  meillä syödään perus jouluruokalaatikot ja mä välillä vaihtelen kinkun ja kalkkunan välillä :-) alkoholi ei kuulu oikeestaa ollenkaa meiän perheesee (itse olen absolutisti) niin maitoa ja mehua kuluu sillon :-)
  pienempänä käytiin parit kerrat kirkossa muttei muuten ja isä vie isänsä haudalle kynttilän! ennen tehtiin seki yhdessä, mut tänä vuonna varsinki ku oon pari tuntia töissä, ni ei sitä silleen kauheen myöhäseks viitti jättää :-)
  ja telkkaria en muuten kattele mitään, ellen ihan MUISTA että jotain tulee :-D hyvä muisti ja silleen <3

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 9:03 pm

   Maito ja mehu on ihan hyvä! Harmi muuten ku sulle on sattunu töitä aatoksi, mutta onneks vaan pari tuntia :)

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 8:22 pm

  Lounaaksi syön riisipuuroa. Illalla herkkuja on kalkkuna, kylmäsavulohi, rosolli ja vähän laatikkoja. En syö ruusukaaleja enkä kinkkua. (Oon jo syönyt kalkkunaa ja kylmäsavulohta.) Muutamana vuotena oon ollut töissä jouluna, siellä saa jouluruokaa. Tuli mieleen että yhden tutun mielestä astiat ei voi olla joululahjoja… outoa, luulis että niitä olis helppoa ostaa mieleisiä.

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 9:03 pm

   Mie en oo ikinä syöny kalkkunaa jouluna! Varmaan hyvää :) Ja haha, onpa hassua! Mustaki ne on ihanan helppoja lahjoja :D

 • Reply Mi Mi Mendine 21 joulukuun, 2012 at 9:01 pm

  Ihana postaus<3 tuli jotenkin ihan kylmät väreet kun luin. Joulu on mulle tosi rakas ja ihana pyhä asia ja itsekin rakastan juurikin niitä perinteitä. Minulla on tapana tehdä joka jouluksi piparitalo ja joulukuusi koristellaan edellisenä iltana (: Sitten aamulla riisipuuron kanssa keitän kaikille kaakaota kattilassa ja laitan päälle vaahtokarkkeja (: ihana sinä<3

  • Reply Sita 21 joulukuun, 2012 at 9:06 pm

   Ihana kuulla että tykkäsit :) ja oiiii naminami vaahtokarkkikaakaota!! Parasta!

 • Reply Enni 21 joulukuun, 2012 at 9:49 pm

  ihana postaus! :) Nuo kuvat susta ja Siljasta on aivan ihania! Meidän joulut on nykyään vähän erillaisempia, ku vanhemmat eros kolmisen vuotta sitten ja siksi sitä viettääkin kahessa eri paikassa, mutta äiti asuu vaan 50km päässä, joten jouluaattona kun ollaan vietetty eka isän luona, niin ajetaan sitten äidin luokse. Meillä katotaan kans heti aamusta lasten ohjelmia ja ehottomasti lumiukkoa! ja syödään riisipuuroa ja suklaata heti aamusta! pienempänä käytiin aina laskemassa mäkeä, mutta se on nyt jäänyt ja varmaan jää nytkin jos on näin kylmä :D mutta hautausmaalla käydään aina ja meilläkin on luettu aina Raamatusta jouluevankeliumi ennen ruokailua, vaikkei meidän perheessä oikeen enää usko paljo kukkaan siihen ja puoletkaan ei kuulu kirkkoon, mutta ne tietää että mulle se on tosi tärkeää ja sitä perinnettä on jatkettu :) lahjat meillä on avattu yleensä aina iltasin ja sitte ite oon mennyt aina jouluyön messuun.. siinä on aina oma tunnelmansa, kun se on yöllä :) Nyt ajattelin ajaa yöllä Ouluun asti messuun, ku haluan ehottomasti sinne tuiran kirkkoon :D

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:47 pm

   Kiitos ja kiitos! Ja joo ehdottomasti suklaata heti aamusta >:) Oi jouluyön messu!! Kuulostaa niin tunnelmalliselta, oijoi :)

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 10:16 pm

  Meidänkin joulu menee aikalailla samalla kaavalla kuin mitä muut ovat jo kertoneet :) Tänä vuonna tosin on erilaista, sillä nyt on ensimmäinen joulu kun vanhemmat ovat eronneet ja vietän aaton ilman isää. On myös ensimmäinen joulu poikaystävän kanssa omassa kodissa <3 Toisaalta on ollut ihan kamala stressi laittaa omaa kotia joulukuntoon, mutta toisaalta on tuntunut niin "aikuiselta" ostaa oma kuusi ja hankkia koristeita :) Jouluaattona toivon herääväni kinkun tuoksuun, katson sohvalla Joulupukin kuumaa linjaa ja syön suklaata. Sitten mennään äidin luokse puurolle ja katsotaan Lumiukko (tää on ehdoton perinne josta en voi luopua!). Jouluateria syödään yleensä klo:16-17 välillä, sitä ennen vain ollaan ja nautitaan tunnelmasta, sekä katsellaan kuinka innoissaan mun pienemmät sisaret 3v., 5v. ja 8v. on :) (on niitä vielä kaks sisarusta lisää, mutta ne on jo vanhempia eikä niin innoissaan, hah :D). Joulupukki tulee kuuden pintaan, lahjat jaetaan ja avataan ja ilta meneekin sitten fiilistellen ja kahvitellen. Mua jännittää hirmusesti miltä tää joulu tuntuu näin uudella kokoonpanolla ja uudessa paikassa! En ookkaan viettänyt joulua kerrostalossa sitten 14 vuoteen :)

  Oho, kuinka pitkä kertomus….

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:53 pm

   Iik mieki haluan kokea tuon poikaystävän kanssa joulun rakentamisen :) Niin söpöä! Mullaki jännittää, toivottavasti meillä kummallaki menee hyvin joulut uusissa merkeissä <3 :)

 • Reply Anonyymi 21 joulukuun, 2012 at 11:31 pm

  Apua! Tuli onnenkyynel ku kerroit että Potterit tulee pyhinä :D Ne on niin joulujuttu että pakko kattoa! Kiitos vinkistä siis ja ihanaa joulua.

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:54 pm

   Iik <3 Kolmonen ja vitonen tulee muistaakseni!

 • Reply Marsq 22 joulukuun, 2012 at 5:19 am

  tosi kiva postaus!:) Tällaisia lisää!

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:54 pm

   Oi kiitti!

 • Reply Anonyymi 22 joulukuun, 2012 at 8:11 am

  Mä olen perinteisesti käynyt jouluaattona poikaystävän kanssa vanhempieni luona syömässä. Sen jälkeen poikaystävä on lähtenyt isänsä luo ja mä olen mennyt vanhempieni kanssa mummilleni. Mummilla en tosin jouluaattona viihdy, tunnelma on tosi kireä ja tuntuu, että kaikki ovat siellä vain pakosta eikä siksi että itse haluaisi. Onneksi näin aikuisena voi itse valita kuinka kauan siellä viihtyy. Loppuillaksi menen poikaystäväni kanssa hänen isänsä luo. Tänä vuonna tosin on vähän erilainen aatto tulossa. Lupauduin lähtemään kaverini kanssa baariin, hän olisi muuten yksin jouluaattona koska ei työvuorojen takia pääsee kotipaikkakunnalleen perheen luokse.

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:55 pm

   Hassua kun tän ikäisenä pitää just reissata aattona edes takaisin kun on niin monta paikkaa missä käydä :) Tai siis tiedän tunteen! Ja joo mie muuten haluaisin tavallaan joskus kokea tuon aattona baarissa käymisen, kuulostaa jännältä vaikka ei kovin perinteikästä ookaan :D

 • Reply Anonyymi 22 joulukuun, 2012 at 9:49 am

  Voi, miten söpö pikkusiskosi (plus sinäkin) on :–)

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:56 pm

   Voooi kiitos paljon <3 Silja on ihana :)

 • Reply Anonyymi 22 joulukuun, 2012 at 1:10 pm

  Ihana postaus<3 Itellä menee joulu töissä, oon lähihoitaja. Mutta ei haittaa, aiotaan työporukan kanssa tehdä ihana joulu osaston mummoille ja papoille! :)

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:56 pm

   Ääää tuo on niin ihanaa! Respectit täältä sulle <3

 • Reply Anonyymi 22 joulukuun, 2012 at 5:27 pm

  Joo mä oon kans niin ''perinteisen'' joulun kannalla! Kaikki menee vieläkin sillä samalla kaavalla, ja on mennyt jo 18 vuotta:D Pelottaa ihan sellaiset pienetkin jutut, jotka vois pilata sen perinteisen kaavan ja joulun.. Esim. eilen tehtiin lanttulaatikko ja maistoin sitä, se maistu erilaiselle kuin ennen! Olin ihan pettynyt ja nyt ärsyttää kun yks lempijouluruuista ei ookkaan niin hyvää :DD

  • Reply Sita 22 joulukuun, 2012 at 5:57 pm

   Joo :D Voi ei raukka pettynyt :D Hahha nauran ääneen, oot huippu!

 • Reply Maija 22 joulukuun, 2012 at 6:00 pm

  Ai miten ihanaa oli lukea tää postaus! Heti tuli sellainen jouluinen fiilis mikä olikin jo kateissa! :) meillä käydään aina aattona hautuumaalla ja lumiukko on aivan ehdottomasti katsottava telkkarista! Tänään etsittiin jo metsästä kuusi ja se odottelee vielä pihalla:) ensimmäiset piparitkin tuli tänään uunista,heh :D

  • Reply Sita 29 joulukuun, 2012 at 6:12 pm

   Vähän siistiä etsiä ja hakata ite joulukuusi! :D

 • Reply elina 22 joulukuun, 2012 at 9:21 pm

  mä oon aika rikki kun joudun olemaan aattona töissä :( kerkiän kyllä kotiin saunaan ja syömään illaksi, mutta missaan esim joulurauhan julistuksen, mikä OIKEASTI tuo sen joulun… no, pitää olla kiitollinen edes tästä :) mekin kuitenkin saadaan aina viettää tosi rauhallista ja onnellista joulua, tänä vuonna vielä malesialaisen vaihtarin kanssa! ihanaa joulua sulle sita :)

  • Reply Sita 29 joulukuun, 2012 at 6:14 pm

   Raasu :( Toivottavasti ens vuonna oot vapaalla!!

 • Reply Mau 22 joulukuun, 2012 at 11:16 pm

  Voi, kuinka mukava postaus ja ihania kuvia; sä ja Silja olette suloisia!

  Meillä joulu on aika perinteinen ja samankaltainen, kuin muillakin kommentoijilla :)

  Aatonaattona kannetaan kuusi sisään ja koristellaan se, viimeistellään joulusiivoukset, paketoidaan viimeiset lahjat ja syödään päivälliseksi riisipuuro kanelilla ja sokerilla, sekä tietenkin mantelilla :D Meillä on myös ollut perinteenä viedä yöksi vähän riisipuuroa saunan lauteille saunatonttua varten, aina on aamuisin ollut puuro syötynä ;)

  Aattoaamu alkaa hitaalla heräämisellä yöllä paistetun kinkun tuoksuun ja pieneen jännitykseen. Yleensä syömme aamiaisen kaikki vähän eri aikoihin, mutta jouluna kokoonnumme yhdessä pöydän ääreen ja perusjuttujen lisäksi tarjolla on myös mm. joulutorttuja, pipareita ja karjalanpiirakoita munavoilla. Lastenohjelmat pyörivät taustalla. Suklaata on esillä kulhoissa ja koreissa ympäri taloa koko joulun ajan. Aamupäivä kuluu jouluhäslinkiin ja yleiseen hengailuun. Päivällä kokoonnutaan telkkarin eteen katsomaan jolurauhanjulistus skumpan ja pikkunaposteltavien kera. Tämän jälkeen napsaistaan sauna päälle ja lähdetään koko porukka (vanhhemmat, mä ja koiruus) kävelylle pakkaseen katselemaan naapureiden jouluvaloja ja fiilistelemään lunta. Kotiin päästyä mennään saunaan. Meillä saunotaan aina monta kierrosta ja välillä käydään terassilla istumassa. Saunajuomana on olutta ja limsaa. Joulusaunassa pitää myös olla ihan hiljaa, ettei saunatottu hermostu.

  Saunan jälkeen laittaudutaan jouluaterialle, vaikka vietämmekin joulua ihan vaan perheen kesken (tähän asti päivää ollaan hengailtu kollareissa ja meikittä). Sitten yhdessä äidin kanssa katamme pöydän kauniisti, lämmitämme laatikot, keitämme perunat jne. Joulupöydässä meillä on perinteisesti kinkkua, lanttu-, porkkana- ja bataattilaatikkoa (parina jouluna äippä on pyöräyttänyt punajuurisinihomejuustolaatikonkin!), keitettyjä perunoita, sinappeja, sillejä ja muita kaloja, graavi- ja kylmäsavulohta, karjalanpiirakoita ja munavoita, kurkku- ja punajuurisalaattia, tuoresalaattia ja esimerkiksi oliiveja, suolakurkkuja jne. Kalkkunaa syödään vasta joulupäivänä (tapanina jämiä). Ateria alkaa yleensä viiden, kuuden välillä ja kestää pari tuntia :D

  Pukki ei meille enää ole moneen vuoteen tullut :( Joten jokainen tuo lahjat omista salaisista kätköistään kuusen alle ruokailun jälkeen (toisimme aikaisemmin, mutta talossa elää kissa ja koira… :D). Kahdeksan jälkeen kokoonnumme kuusen ympärille ja minä perheen kuopuksena jaan lahjat ja avaamme ne ringissä, kierros kerrallaan, jotta jokainen näkee toisten reaktiot :) Myös lemmikit saavat avata omat pakettinsa. Myöhään illalla käymme äidin kanssa hautausmaalla viemässä kynttilät (yleensä myös veljeni on mukana). Yö kuluu syöden, uudelleen saunoen, lahjoja fiilistellen ja töllön parissa. Päivän tyhjiä aukkoja täytetään esim. lautapeleillä.

  Tänä vuonna meidän joulu on vähän erilainen, sillä ensimmäistä kertaa isoveljeni ei ole sitä viettämässä, vaan on tyttöystävänsä kanssa ulkomailla. Vietämme siis "toisen joulun" uutena vuotena, kun se tulevat käymää :)

  Oho, tuli romaani… :D Hyvää, lämmintä ja kaunista joulua sulle Sita! ♥

  • Reply Sita 29 joulukuun, 2012 at 6:20 pm

   Tätä kommenttia oli aivan ihana lukea! Hymyilin tuossa saunatonttu-kohdassa ja sillon ku mainitsit nuo ympäri taloa löytyvät suklaat – tajusin että meilläki on vähän samalla lailla esillä suklaat mutten oo tiedostanu sitä :D Kiitos mahti kommentista ihana <3

 • Reply Eve 23 joulukuun, 2012 at 9:29 am

  Vaik kuin kiva ku oot kirjotellu näin tarkasti! :) Kinkku on kyl paras juttu, meil pitää aina valvoo aatonaatton sitä et saa maistiaisen hihi.

  • Reply Sita 29 joulukuun, 2012 at 7:07 pm

   Hihi mukava kuulla että tykkäsit :) Ja joo niimpä!

 • Reply Suvi 23 joulukuun, 2012 at 5:49 pm

  Voi apua, mulla on ollut koko päivän perhosia masussa huomisen vuoksi, mutta tää postaus satakertaisti nää tuntemukset! Ihanaa. :-)

  Mä teen joskus tossa aaton jälkeen blogiini postauksen, jossa näkyy meidän perinteisiä jouluherkkuja, mutta tässä kuitenkin lista ruuista, joita on mun mielestäni PAKKO saada jouluna: kinkku (ylläri!), lohirullat, bataatti-, peruna-, maksa- ja porkkanalaatikko (+ tänä jouluna äiti tekee punajuuri-aurajuustolaatikkoa!), lihapullat, rosolli, erilaiset salaatit, himosilakat… Onhan noita kyllä muitakin, mutta nyt ei kykene yhtäkkiseltään muistamaan! Meilläkin on paljon kaikkia ihania jouluperinteitä, joiden rikkominen varmaan särkisi mun sydämeni. :-D Joko kuulit, että joulupukin kuuman linjan pukki ei olekaan tänä vuonna se tuttu ja turvallinen, vaan joku eri tyyppi? :c

  • Reply Sita 29 joulukuun, 2012 at 7:08 pm

   Ihanaaa :) Bataattilaatikkoa on kyllä joskus pakko maistaa! Ja joo kuulin, mutta musta se tuuraajapukki oli ihan hyvä – selvis sen yhen poikasoittajan kakkavitsistäki kunnialla :DD

 • Reply Anonyymi 28 joulukuun, 2012 at 4:22 pm

  öö tää kommentti saatto tulla jo tohon seuraavaan postaukseen ku kone meni sekasin, mutta kysyn nyt uudestaan, että onko siljaksi puoleksi thaimaalainen tai jonku muun maalainen?

  • Reply Sita 28 joulukuun, 2012 at 4:40 pm

   Silja on ihan suomalainen, meillä on eri äidit :)

  Jätä vastaus