
Tässä postauksessa vastailen vihdoin kysymyksiin, joita sain Instagramissa hammasprojektiin liittyen!
Aloitin siis syyskuussa hampaiden oikomishoidon Invisalign-menetelmällä, ja oon saanut palvelun yhteistyönä erikoishammaslääkäri Masamitsu Amemorilta. Tässä postauksessa kerron mun kokemuksia ensimmäisen 2 kuukauden jälkeen :)
Mitä on Invisalign-oikomishoito?
Invisalign-oikomishoidossa käytetään kiinteiden ”hammasrautojen” sijaan irrotettavia ja läpinäkyviä oikomiskisoja. Jokainen kisko on suunniteltu yksilöllisesti siirtämään hampaita juuri sopivan verran ja oikealla voimalla. Yhtä kiskoa käytetään 7–14 päivän ajan, jonka jälkeen vaihdetaan uuteen kiskoon. Jokainen kisko siirtää hampaita vähän kerrallaan kohti haluttua lopputulosta.
Invisalign-menetelmä sopii lähes kaikille nuorille ja aikuisille, joilla on purentaan tai hampaiden asentoon liittyviä virheitä.”
Mun hammastausta
Mulle on tehty oikomishoito kerran aiemmin, yläasteikäisenä, ja muistaakseni syy oli ahdas hammasrivistö. Mulle kerrottiin, että hoito kestäisi 2-3 vuotta yörautoineen päivineen – mutta jostain syystä oikominen lopetettiin alle 6 kk jälkeen. Muistelin myös, että mun purentaa muutettiin hoidon aikana siksi, että saataisiin kulmahammas mahtumaan paremmin omalle paikalleen. Kun hoitojakso loppui, mun purenta jäi syväksi (eli kun puren hampaita yhteen, alahampaita ei juuri näy vaan ne katoavat ylähampaiden taakse). Mulle ei myöskään laitettu retentiolankaa (eli ohutta kiskoa, joka ylläpitää oikomishoidon tuloksia), ja parikymppisenä hammasrivit oli jälleen vähän ahtaat ja epätasaiset.
Miksi halusin oikoa?
Olin jo parin vuoden ajan pohdiskellut oikomishoitoon ryhtymistä ja sen hintaa. Mun hammasrivin toinen puoli on ahtaampi kuin toinen, eli hampaat on ”vinossa”, koska ne eivät meinaa mahtua paikoilleen. Tämä ei tavallaan ole ollut totaalinen itsetunnon romuttaja, mutta oon tajunnut tiedostavani tuon asian tosi monissa tilanteissa. Bloggaamisen ja vloggaamisen myötä oon alkanut mm. poseeraamaan kuvissa aina vasen poski kameraa kohti. Esiintyessäni live-keikoilla yritän valita paikkani lavalla samalla periaatteella. Aika hullua, nyt kun sen sanoi ääneen!
Hampaiden ahtaus siis häiritsi, mutta toisaalta oon myös puhunut itsensä hyväksymisen puolesta, mikä tuntui ristiriitaiselta. Ehkä eniten oon kuitenkin sitä mieltä, että jokaisella on oikeus muokata ulkonäköään – kannattaa vaan olla tietoinen siitä, miksi tekee asioita. Jos muuttaa piirteitään itsensä vuoksi eikä pelkästään ulkoisten paineiden takia, go for it!
Ennen oikomishoitoa
Konsultaatiokäynnillä huomattiin, että oikominen voisi tehdä hyvää mun purennalle. Tämä viimeistään vahvisti mun päätöksen ryhtyä hoitoon; hyödyt olisivat sekä esteettisiä että terveydellisiä. Olin myös super kiitollinen siitä, että saatoin tehdä koko projektin yhteistyönä, mitä en todellakaan pidä itsestäänselvyytenä.
Erikoishammaslääkäri Amemori kertoi mulle enemmän Invisalignista ja tykästyin erityisesti siihen, että kiskot voi halutessaan ottaa pois esimerkiksi tärkeiden kuvausten ajaksi – ja onhan ne muutenkin ihan älyttömän huomaamattomat. Kesän aikana mun hampaat huollettiin (ja poistettiin viisureita), jonka jälkeen otettiin muotit hoitosuunnitelmaa varten. Kiskot valmistuivat muutamassa viikossa elo-syyskuussa.
Ensimmäisellä virallisella oikomishoidon käynnillä mulle asennettiin pieniä kiinnikkeitä muutamiin hampaisiin (niiden tarkoitus on auttaa kiskoja muokkaamaan hampaiden asentoja). Sen jälkeen sovitettiin ensimmäistä kiskoparia, käytiin hoito-ohjeet läpi – ja sitten lähdinkin kotiin oikomiskiskot suussa.
Millaista on olla oikomiskiskojen kanssa?
Invisalign-kiskoja on tarkoitus pitää suussa noin 20 tuntia vuorokaudessa. Kiskot otetaan pois hampaiden pesun, syömisen ja juomisen ajaksi pois (vettä voi kuitenkin juoda niiden kanssa).
Parina ensimmäisenä päivänä hampaita ja leukoja aristi, ja erityisesti kiskojen laittaminen takaisin ruokailun jälkeen sattui. Myös kielen alapuoli oli kipeä, koska alakiskojen reuna hankasi sitä vasten. Kaikki aristukset ja kivut kuitenkin hävisivät viikossa, kun suun eri osat tottuivat muotteihin.
Mun kohdalla kiskot vaihdetaan uusiin kerran viikossa. Uusi pari on tietenkin aina aavistuksen tiukempi kuin edellinen, mutta ei niin paljon, että tulisi aristusta – eli särkyä ja kipua oli ainoastaan silloin ihan hoidon alussa.

Miten oikomiskiskot pidetään puhtaana?
Kiskot desinfioidaan puhdistusnesteessä pari kertaa päivässä, minkä lisäksi niitä voi harjata hammasharjalla. Kiskot vaihtuvat 1-2 viikon välein, eli ei niin haittaa, vaikka ne joskus vähän värjäytyisivät. Kurkumapastan jälkeen nimittäin saattaa vähän kellertää, jos ei muista pestä hampaita ennen kiskojen laittamista suuhun…
Kuinka usein pitää käydä hammaslääkärillä?
Saan aina yhdellä käynnillä useammat kiskoparit mukaan, eli ei tarvitse joka viikko rampata vastaanotolla! Ainakin näin aluksi mulle on varattu pieniä tarkastuskäyntejä 1-2 kk välein. Näin varmistetaan, että hoito etenee suunnitelman mukaan.
Kauanko oikominen kestää?
Tämä on yksilöllistä, mutta hampaiden asento- ja purentavirheestä riippuen noin 6–18 kuukautta. Mun hoito kestää luultavasti yli vuoden.
Palautuvatko hampaat vai pysyykö lopputulos?
”Oikomishoidon jälkeen tehdään hampaiden retentio, jolla varmistetaan että hampaat eivät palaudu vanhoille paikoilleen. Hampaiden retentio eli hampaiden liikkumisen estäminen tehdään yleensä hampaiden sisäpinnoille kiinnitettävällä, ohuella teräslangalla tai esimerkiksi oikomiskiskojen tapaisilla, läpinäkyvillä retentiokalvoilla.”
Paljonko Invisalign-hoito maksaa?
”Pienet hampaiden asentovirheet hoituvat reilussa puolessa vuodessa, ja tällöin Invisalign-oikomishoidon hinta on noin 4000–4500 euroa. Laajat ja vaativat oikomishoidot kestävät yli vuoden ja maksavat noin 5000–6000 euroa.
Hintoja vertaillessa kannattaa katsoa sisältääkö hinta myös esimerkiksi hampaiden alkutarkastukset, röntgenkuvaukset, oikomishoidon jälkeen tehtävän retention ja jälkikontrollit.
Vielä hintaakin tärkeämpää on vertailla hammaslääkäreiden osaamista. Yleensä paras osaaminen purennan ja hampaiden virheasentojen korjaamisessa on purennan korjaukseen erikoistuneilla erikoishammaslääkäreillä.”
Tämänhetkiset fiilikset
Oikomismuotteihin on tottunut kahdessa kuukaudessa niin hyvin, ettei asiaa enää juuri ajattele. Kiskojen riisuminen ennen syömistä tapahtuu automaattisesti, eikä puhekaan sössötä. Oon ollut myös super onnellinen, kun tuloksia näkyy jo nyt! Luulin, että siinä menisi tyyliin puoli vuotta, mutta kyllä mun hampaat on jo nyt suoremmat. Purenta ei tietenkään ole vielä korjaantunut, eli siinä menee kauemmin.
Oon myös saanut paljon kommentteja siitä, ettei oikomishoitoa huomaa ennen kuin mainitsen siitä. Eli jos kaipaat huomaamatonta tapaa suoristaa hampaita tai korjata purentaa, Invisalign on huippu vaihtoehto perinteisille ”rautakiskolle”.
Jos kiinnostuit, Masamitsulle voi varata ilmaisen konsultaatioajan tästä. Voin suositella Masamitsua lämpimästi: ammattimainen, mutta rento ja mukava! Lisää tietoa hänestä löytyy täältä.
2 Kommenttia
Mulla on melkein samanlainen kokemus oikomishoidosta, kun sulla. Ala-asteella sain raudat ylähampaisiin, ja ne itse raudat oli yllättävän vähän aikaa suussa. Sen jälkeen sain käytettäväksi kitalakeen laitettavan levyn, jossa oli lanka, joka kulki hampaiden etupuolella. Sekin melko nopeasti vaihdettiin vain yöllä pidettäväksi. Tarkoitus oli muka ylläpitää hammasrivistön asento, kunnes siellä ei enää tapahdu muutoksia. Sain luvan jättää senkin pois. En saanut tätä lankaa hampaiden taakse, toisin kun muilla kavereilla oli. Ja kappas kummaa, hampaat olivat jonkin ajan kuluttua taas vinossa. Nyt vanhempana (23v) ja monta kertaa asiaa miettineenä, pistää se joka kerta suututtamaan, kun näin on käynyt. Miksi ei minulle asennettu tätä retentiolankaa? En uskalla ikinä kuvissa hymyillä niin, että hampaani näkyvät. Hammasrivistöni on ainoa asia, joka vaikuttaa itsetuntooni ja harmittaa. Olen miettinyt, että jos joskus voitan lotossa, aion oikoa hampaani.
Kiitos Sita hyvästä postauksesta ja kokemuksistasi! Itsekin olen miettinyt oikomishoitoa, tuo Invisalign-menetelmä vaikuttaa kätevältä.