J. K. Rowling: Paikka vapaana

4 tammikuun, 2013

Photobucket

En oo koskaan ennen luonut blogiin kirjapostausta, mutta nyt teen poikkeuksen: sain nimittäin joululahjaksi Harry Pottereiden kirjoittajan, Joanne Rowlingin, uuden teoksen. Jo lahjapaperista paljastuneen kirjan käsissä piteleminenkin herätti tunteita, saati sitten itse tarinan lukeminen, ja mun on siksi pakko päästä kertomaan teille tästä lukukokemuksesta.

Kuten varmasti monet muutkin, mie koin hyvin ristiriitaisia tunteita kun sain kuulla, että mun kaikkien aikojen lempikirjailija julkaisisi mun kaikkien aikojen lempikirjasarjan jälkeen vielä uuden tarinan. Ensin toivoin totta kai, että uusi kirja olisi jatko-osa Pottereihin (eikö me kaikki?), mutta mielenkiinto kyllä heräsi siinäkin vaiheessa kun kuulin, että teos olisi aikuisille suunnattu ja Pottereista täysin erillinen yksilö. Kuinka erilainen tämä uusi kirja olisi Harry Pottereihin verrattuna? Ja löytyisikö siitä viitteitä Rowlingin ensimmäisiin kirjoihin? Entä mitä jos tämä uusi kirja ei oliskaan yhtä hyvä kuin Potterit?

En paljasta kirjan juonenkäänteitä tarkasti, mutta jos silti pelkäät spoilaantuvasi, älä lue tästä eteenpäin :) Eli, kirjan takakansi kertoo tapahtumien sijoittuvan Pagfordin kylään. Sain käsityksen, että tarina alkaa siitä, kun Barry Fairbrother -niminen mies kuolee, ja kylän valtuustossa on yhtäkkiä paikka vapaana. Kuolema aiheuttaa kuhinaa, Pagfordin asukkaat selvittelevät välejään, blaa blaa blaa, kuoleman aiheuttamaa draamaa, blaa blaa blaa, ”Kukas valitaankaan valtuustoon?” – siinä se. Ensivaikutelma ei siis suoraan sanottuna ollut mitenkään kovin hyvä. Takakansi sai kirjan kuulostamaan vähän tylsältä ja tietyllä tavalla pelottavalta, sillä pelkäsin kovasti Rowlingin tuottavan mulle pettymyksen.

Mutta kuinkas kävikään, jee!

Muutaman kymmenen sivun jälkeen tajusin, että mun edessä oli mahtava kirja eikä Rowling todellakaan ole pelkästään lasten ja nuorten kirjailija. Tarina oli niin paljon enemmän kuin mitä takakansi antoi olettaa. Mun mielestä mahtavuuden pääpaino oli kirjan hahmoissa; siinä, miten todentuntuisia ja mehukkaita salaisuuksia omaavia henkilöitä Rowling on luonut, ja toiseksi siinä, miten mielenkiintoisen verkoston hahmojen väliset suhteet muodostavat kuolleen Barry Fairbrotherin kautta. Vaikka kirjasta löytyi rankkojakin aiheita (pettämistä, viiltelyä, huumeita ja vähän väkivaltaa), tarinan fiilis ei silti ole synkkä ja tulee jotenkin jumalallinen olo, kun seuraa hahmojen touhua ylhäältä päin ja oivaltaa luku luvulta, miten asiat liittyvät toisiinsa ja miksi. Mun lempparikohtia kirjassa oli ehdottomasti Pagfordin teineistä kertovat osuudet, sillä Rowling vaan osaa kuvata nuoria niin hyvin. Ja ah, mulla on ollut ikävä Rowlingin kirjoitustyyliä. Tarinankerronta on mukavan samanlaista kuin Pottereissa huolimatta siitä, että kääntäjä on eri, ja mie ite nautin runsaasta kuvailusta ja yksityiskohtiin panostamisesta. Toki Paikka vapaana on aiheiden lisäksi myös kuvailultaan raaempi kuin Potterit, ja välillä tuntui että homma meni inhorealismin puolelle – vaikkei se nyt oikeasti ehkä mennytkään.

Ja haha, tavallaan kyllä nauratti lukea Paikka vapaana -kirjaa senkin takia, että tiesi sen olevan Rowlingin ensimmäinen aikuisille suunnattu tarina. Väkisinkin tuli sellainen mielikuva, että kirjailija nautti siitä, että sai vihdoinkin kirjoittaa seksistä :D Löytyi niin himokkaita murrosikäisiä kuin puumanaisiakin!

Mitä mieltä te muut kirjan lukeneet ootte? Tykkäsittekö ja ketkä oli lempparihahmoja? Entä muut HP-fanit – tuliko kellään muulla mieleen, että jotkut kirjan hahmoista olis alunperin suunniteltu Pottereihin mutta jääneet yli?

56 Kommenttia

 • Reply Ella 4 tammikuun, 2013 at 9:33 pm

  Mä luen tota kans just ja oon niin samaa mieltä kaikesta! Ei sitä voinu uskoa miten erilainen toi loppupeleissä on Pottereihin verrattuna ennen ku alko lukee :D

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:25 pm

   Hahaa jep :D

 • Reply Anonyymi 4 tammikuun, 2013 at 9:55 pm

  Tykkäsin itekkin tosta kirjosta ihan super paljon! :) Ahmin ton kirjan iha läpi, heti ku rupes oivaltaa ton kirjan juonta, ja henkilöiden yhteyksiä toisiinsa, nii tohon tarinaan uppoutu iha täysillä eikä halunnu lopetta lukemista!:)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:25 pm

   Sama homma, "ahmiminen" kuvaa sitä niin hyvin! :D

 • Reply Enni 4 tammikuun, 2013 at 10:49 pm

  No joo olen lukemassa kirjaa ja tökkii ja pahasti tuo alku! Ilmeisesti pitää vaan jatkaa, että se tarina siitä kyllä kehittyy :D

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:26 pm

   Jatka jatka! Varmasti paranee ku pääsee vauhtiin :)

 • Reply elma 4 tammikuun, 2013 at 11:01 pm

  Ei, oikeasti, mun päivästä tuli parempi huomattavasti ! J. K. Rowling <3 Ja se shokki ku kuulin, ettei Potterit jatku enää ja äää! Oon ihan innoissani, Hän on palannut !

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:26 pm

   Hahaa etkö oo tienny! Hyvä että asia korjaantu :)

 • Reply Anonyymi 4 tammikuun, 2013 at 11:14 pm

  Sain myös tuon kirjan joululahjaksi! Tiesin valmiiksi aika lailla mitä odottaa, koska Rowling on piinkova humanisti ja puhuu sekä kirjoittaa ongelmista niiden oikeilla nimillä.
  Ja tuossa kirjassa se pääsi kyllä esiin täysin!

  Itselle jäi päälimmäiseksi fiilikseksi se kuinka pikkumaisuus ja silmien ummistaminen johtaa tuhoisaan noidankehään… mutta toisaalta kuinka vähällä voikaan vaikuttaa positiivisesti kanssaihmisen kohtaloon!

  -Elli

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:28 pm

   Mie en oikein osannu odottaa mitään, ja se oli ehkä ihan hyvä! Ja jep, toivottavasti tälläkin kirjalla olis jotaki positiivista vaikutusta asioihin :)

 • Reply hennp 5 tammikuun, 2013 at 7:38 am

  No nyt viimeistään tekee mieli lukea toi kirja ! Oon miettiny hommaavani kirjan, mutta samalla tavalla kun sä, pelkäsin että se tuottais vaan pettymyksen pottereiden jälkeen. Mielenkiintoista kuitenki olis nähä millasen kirjan Rowling on tällä kertaa kirjottanu, kiitos sun, varmasti luen :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:29 pm

   Hihi kiva kuulla :)

 • Reply IraCassandra 5 tammikuun, 2013 at 9:11 am

  Tän postauksen jälkeen voisin ehkä uskaltaakin lukea kyseisen kirjan! Mulla oli meinaan kanssa vähän sama pelko, että mitä jos uusi teos onkin huono, Potterit on niin huippukirjoja että voiko uusi mitenkään olla yhtä hyvä jne.. Mutta hyvältähän se kuulostaa :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:29 pm

   Hyvä se oliki! Ainaki minusta :) Kerro sitte että mitä tykkäsit!

 • Reply Riikka 5 tammikuun, 2013 at 9:24 am

  Mäkin sain ton lahjaksi ja en ole vielä edennyt kovinkaan pitkälle.. Se on ihan hyvä, mutta ei ainakaan vielä ole herättänyt sellaisia "pakko lukea koko kirja heti" -tunteita. Ehkä mä jatkan lukemista, olen kuullut että alku on tylsin ;)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:30 pm

   Alku on kyllä tylsin! Loppua kohden edetessä mun piti valvoa aamuyöhön että sai luettua sen loppuun :D

 • Reply aura 5 tammikuun, 2013 at 9:32 am

  Oonki täs miettiny että pitäis hankkia tuo luettavaksi ja nyt kiitos sun, mun on iha pakko saada toi kirja jostain käsiini ja pian ! :D sait sen kuulostamaa tosi mielenkiintoselta (mitä se varmasti onkin) ja oli kiva ku teit siitä tällasen postauksen :)
  ps. tää sun blogi on muutenki iha mahtava ja vaikutat tosi mukavalta persoonalta :) !

  ♥: sweetaboutus.blogspot.fi/

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:34 pm

   Se oli kyllä :) Ja apua kiitti hirveästi kehuista <3

 • Reply juuli 5 tammikuun, 2013 at 9:34 am

  Sain ite tuon kirjan myös joululahjaksi, mutten ole ehtinyt sitä vielä avaamaan! Olen kyllä niin tajuton Potter-fani(luin kaikki potterit yli kaks kertaa.. :D) ja uskon kyllä, että tää ko. kirja on hyvä! :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:33 pm

   Joo mullaki kyllä tullu koluttua Potterit aika hyvin läpi :D Kolmonen varmaan kymmenen kertaa vuosien aikana…. En tajua miten oon jaksanu, haha. Ja avaahan ihmeessä!

 • Reply Esme 5 tammikuun, 2013 at 9:44 am

  Ite sain saman kirjan poikaystävältä joululahjaksi ja oon kyllä ollu tyytyväinen! Kaikki kirjan hahmot on kuvattu niin eläväisesti ja joistain piirteistä pystyy tunnistamaan itsensäkin:)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:32 pm

   Joo mustaki hahmot on kyllä luotu aika viimeisen päälle :)

 • Reply Anonyymi 5 tammikuun, 2013 at 10:06 am

  mun käsittääkseni Rowling on kirjottanu muitakin enemmän aikuisille suunnattuja kirjoja, mut tää on eka minkä julkaisi omalla nimellään? voin olla väärässäkin, mut muistelisin et kirjotti aikasemmin salanimellä :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:31 pm

   Oonpas mie tyhmä ku en tarkistanu asiaa :D Voi ihan hyvin olla että on kirjottanu!

 • Reply Anna 5 tammikuun, 2013 at 11:39 am

  Mä luin ton kirjan loppuun viime yönä :-D tykkäsin tosi paljon, ja loppua kohden tuli koko ajan vaan enemmän ja enemmän sellanen fiilis ettei sitä halua lopettaa! Uskon silti että aika moni (etenkin nuori lukija) odottaa jotain Harry Potterien kaltaista ja lopettaa sen heti ku tajuaa että siinä tosiaan puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. No, heidän menetys :-)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:32 pm

   Joo sama!! Mutta musta tuntuu että takakannen jälkeen kukaan ei kyllä oota mitään Pottereiden kaltaista :D Mie en ainakaan :P

 • Reply Maria 5 tammikuun, 2013 at 12:02 pm

  Kiitti tosi paljon ku kirjotit tän! Oon epäröinyt tosi paljon, viitinkö lukea tota, just sen takia jos petyn kauheesti. Nyt kyllä pakko ostaa se ja lukaista pikimmiten! :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:34 pm

   Oi kiva kuulla että tästä oli hyötyä :)

 • Reply loviisa 5 tammikuun, 2013 at 12:51 pm

  kiitos tästä! ehkä mä nyt uskallan mennä hakemaan tän kaupan hyllyltä, ku on siellä nii kovasti kuumotellut..
  t.potter henkeen ja vereen

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:35 pm

   Always <3

 • Reply Katri 5 tammikuun, 2013 at 12:58 pm

  Minä ajattelin, etten edes lukisi tätä…. pelottaa jotenkin liikaa tarttua tähän juurikin Pottereiden jälkeen. Mutta katsotaan, ehkä kuitenkin täytyy lukaista :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:35 pm

   :D Voi eii älä pelkää!

 • Reply Senja 5 tammikuun, 2013 at 1:02 pm

  mä toivoin tota lahjaksi muuten saanut byhyy :D pitää lainata kirjastosta tai ostaa ihan omaksi, haluaisin nimittäin todella lukea ton! oon kuullut että hyvä ja erilainen, jännäää=))

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:35 pm

   Mie lainaan <3

 • Reply Anonyymi 5 tammikuun, 2013 at 1:40 pm

  Kyllähän Harry Potterit ovat kiinnostaneet myös monia aikuisiakin! Ja sehän on ihan normaalia, että kirjailija jatkaa kirjoittamistaan ja keksii taas uusia tarinoita ja hakee uusia kohderyhmiä jaettavakseen ihmisille. :) Kirjailijakin on varmasti omalla tavallaan helpottunut siitä, että niinkin pitkä prosessi kuin tuo Harry Potterkin on ollut, on tullut päätökseensä ja kirjailijan on mahdollisuus luoda nahkansa uudelleen ja lähteä uusille urille. Ei kukaan halua jäädä junnaamaan paikoilleen. Aikaansa kutakin :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:37 pm

   Joo ja sen huomaa siitäki että tuota kirjaa ei kyllä maineen ja mammonan takia oo kirjotettu, Rowlinghan on lahjottanu niin hirveät summat omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen että tää on varmasti syntyny oikeasti kirjoittamisen ilosta ja halusta ottaa kantaa asioihin :)

 • Reply Hanna 5 tammikuun, 2013 at 1:47 pm

  Tän postauksen rohkasemana voisinkin lukee ton. En aiemmin uskaltanu, koska tolle oli jossain arvostelussa annettu musertavat arvioinnit, mut himottais silti lukee ROwlingin tuotantoa. Kaipaan vieläkin sitä ihanaa jännitystä ennen uusimman potterin ilmestymistä :D

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:48 pm

   Kyllä tuosta saa varmaan aika erilaisia mielipiteitä revittyä, mutta mun oma ainaki oli että hyvä se on :) Ja ää mieki!!

 • Reply Lindsay 5 tammikuun, 2013 at 7:39 pm

  Jee, kiitos tästä postauksesta Sita! Olen mietiskellyt tuon kirjan ostoa, ja meinasin toivoa sitä joululahjaksi, mutta valitsin sitten hömppäkirjan sen ohi. Harry Potter on myös minun ikisuosikki, joten on kivaa lukea kirjailijan uusia tuotoksia. Minäkin luin jostain arvosteluista ei-niin-mairittelevia kommentteja, joten siksi kirjan hankinta on venynyt näinkin pitkään. Voisinkin pyytää tuon synttärilahjaksi, jotka ovat ihan kohta! :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:50 pm

   Jos tuota ei ota liian vakavasti niin kuin isot pahat kirja-arvostelijat varmaan tekee niin musta tuo kyllä toimii! :)

 • Reply Julia 6 tammikuun, 2013 at 6:05 am

  Oi ihanaa näin tän kirjan kaupassa juuri ennen joulua, mutta sinne se jäikin. Ku näin, että olit saanu tän joululahjaksi nii meinasin jo pyytää jonkunnäköstä postausta taikka mielipidettä kirjasta eli kiitoksia paljon! Ehkä vielä sen lukaisen jossain vaiheessa :)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:50 pm

   Hihi ole hyvä :)

 • Reply Emilia 6 tammikuun, 2013 at 10:59 am

  Mä sain kanssa kirjan joululahjaksi, ja luin sen parissa päivässä. Tykkäsin kyllä kovasti! Kuten sanoit, nuorisokohdat olivat varmaan kirjan parhaita hetkiä. Rowlingilla on vaan taito kirjoittaa nuorista. Tosin ei aikuisetkaan hahmot mitenkään tylsiksi jääneet. Mäkin oon vielä sen verran nuori, että olettaisin pystyväni sanomaan mikä on uskottavaa 16-vuotiasta ja mikä ei. Tai no en oo ihan varma :D Musta oli hienoa, miten henkilöiden heikkoudet oli kuvailtu pirullisen tarkasti, mutta yleisfiilis jäi silti positiiviseksi ja lempeäksikin. Ja koska oon (toivottavasti) tuleva politiikan tutkimuksen opiskelija, en voinut olla pohtimatta miten kirja ennen kaikkea kuvasi brittiläistä luokkayhteiskuntaa ja erilaisten ihmisten näkemyksiä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Tässä kohtaa lähestytään jo Pottereita: niissäkin oli samaa yhteiskunnallista kannanottoa, tosin fantasiamaailman kautta.

  Ääh, en mä nyt osaa sanoa vielä tästä mitään järkevää… :D Mutta tykkäsin kyl hirmuisesti ja suosittelen kaikille!

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:53 pm

   Musta tuo luokkayhteiskuntahomma oli jotenki hassu ku tottunu että vaikeat asiat ilmaistaan vertauskuvin eikä kantaa oteta noin läpinäkyvästi tiiäkkö :D Nii siksi en jaksanu pohtia kirjaa politiikan sun muun kannalta, koska siinä ei silleen ollu hirveästi pohdittavaa – Rowlingin mielipide oli niin selvästi nähtävissä, purettuna valmiiksi suupaloiksi! Mutta jep jännä miten Potterit muuttuu niin paljon iän myötä! Pentuna ei paljon hoksinu että niissä vois olla jotain yhteiskunnan tilanteeseen liittyvää :D Ja kiitti paljon kommentista :)

 • Reply äveera 6 tammikuun, 2013 at 10:59 am

  Harvemmin tulee kirjoja luettua, mutta ehkä tämä on pakko joskus keritä lukemaan. Kiitos siis suosittelusta :)

  http://veeeera.blogspot.fi/

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:49 pm

   Oleppa hyvä :)

 • Reply Kristiina 6 tammikuun, 2013 at 11:59 am

  Täytynee rynnätä kirjakauppaan ;)

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:48 pm

   >:) <3

 • Reply Jenny 6 tammikuun, 2013 at 12:23 pm

  Minäkin sain tuon lahjaksi! Olin todella yllättynyt, kun muutama päivä ennen joulua sanoin Stockmannilla poikaystävälleni, että tuon haluaisin lukea, ja se paljastuikin lahjapaketista jouluna, äiti oli lukenut ajatukseni. En vielä ole päässyt loppuun asti (ei ole ollut aikaa lukea), mutta sen mitä olen lukenut, olen ollut positiivisesti yllättynyt!

  Noista takakannen teksteistä, ne on ulkopuolisen kirjoittamia käsittääkseni, eikä siksi anna ehkä oikeaa kuvaa kirjasta.

  • Reply Sita 6 tammikuun, 2013 at 9:49 pm

   Haha aika hyvä :D Ja jee kiva kuulla että sieki oot tykänny!

 • Reply Riikka 7 tammikuun, 2013 at 8:10 am

  Mäkin alottelin tota alkuperäiskielistä versiota lomalla, saa nähdä koska ehdin koulukirjoilta jatkaa ton lukemista. Tuntui itse asiassa aluks vähän hassulta lukea tuota kun Pottereiden lukemisesta on vierähtäny jo jokunen vuosi ja nekin luin aikanaan kaikki suomeksi. Mutta sit kun Rowling kuvas ensimmäisen kerran niitä nuoria, tuli semmonen tuttuuden tunne, että tämmöstä sen pitääkin olla. :) Se on vissiin siitä poikkeuksellinen aikuinen että ei oo unohtanu millasta on olla teini ja osaa kirjoittaa siitä osuvasti, mutta ei liian dramaattisesti. :)

  Anyhow, sait uuden lukijan ja kaveripyynnön Heiaheiaan, koska piiskureita ei oo ikinä liikaa ja mulla tuntuu että oma lähipiiri ei oo koko palvelusta kuullukaan. :D

  • Reply Sita 13 tammikuun, 2013 at 12:36 pm

   Ihana kommentti! Jee laitan sulle kannustuksia sitte siellä :D

 • Reply Anonyymi 7 tammikuun, 2013 at 8:08 pm

  Voii kiitos tästä, nyt mä uskaltaudun ehkä lukeen ton :)

  -n (kyllä, sama n mikä kyseli tän kirjan perään ;D)

  • Reply Sita 13 tammikuun, 2013 at 12:34 pm

   Haha ole hyvä ;)

 • Reply Emilia 12 tammikuun, 2013 at 2:01 pm

  Täällä myös hurja Potter-fani ja odottelen myös tätä lukukokemusta. Vielä ei ole aikaa ollut lukea tätä, mutta pian sen teen. Helpottavaa kuulla sen olevan hyvä. :)

  • Reply Sita 13 tammikuun, 2013 at 12:35 pm

   Toivottavasti sieki tykkäät sitte ku luet :)

  Jätä vastaus