#ouluspora

21 helmikuun, 2018

Yhteistyössä Oulun yliopisto & Oulun kaupunki.

Viime viikolla vietin ehkä elämäni erikoisimman ystävänpäivän: hengailin mulle entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa hampurilaisia syöden ja yliopistossa opiskelemisesta jutellen. Okei, ei ehkä kuulosta niin oudolta – mutta jos tähän lisätään se, että kaikki tapahtui liikkuvassa raitiovaunussa, alkaa kuulostaa erikoiselta :D

Kyseessä oli siis Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston ystävänpäivätapahtuma Ouluspora-nimisessä raitiovaunussa, joka liikkuu tänä talvena ja keväänä ympäri Helsinkiä. Tapahtuma oli suunnattu lukioikäisille, ja mukana oli yliopiston puolesta eri alojen opiskelijoita, joiden kanssa saattoi keskustella ajon aikana omista tulevaisuuden suunnitelmista. Olin tässä mukana siksi, että vuosi sitten tein yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa kuvaamalla videon nimeltä ”Millaista yliopistossa opiskelu on”. Videolla kerroin mun opiskeluista sekä mm. siitä, miksi hain suomen kielen linjalle ja miten yliopisto eroaa lukiosta.

Mulla vähän jännitti, miltä tuo raitiovaunussa (”spora” tuntuu vielä liian helsinkiläiseltä, haha) hengaileminen tuntuu, mutta kaikki meni hyvin ja aika vierähti super nopeasti! En tiiä, kuinka moni teistä helsinkiläisistä lukijoista on nähnyt tämän Oulusporan, mutta se on ilmestynyt ratikkalinjoille joulukuussa ja jatkaa matkaansa aina kesäkuuhun saakka, jolloin 1.6. siellä vietetään ystävänpäivän tapaan jälleen tapahtumaa – tällä kertaa siellä on tosin esiintymässä ihana Ellinoora!

Mun lempparijutut tuolla raitiovaunussa oli istuinpäälliset, jossa luki oululaisittain mm. ”ylläällä” ja ”pannaani” – oon tehnyt videon nimeltä ”Viisi oudointa asiaa Oulun murteessa”, ja edelleen fanitan noita ihme vääntelyitä.

Mun rooli oli tosiaan viettää aikaa osallistujien kanssa ja kertoa, millaista suomen kielen opiskelu on ollut. Mie myös tunsin empatiaa lukiolaisia kohtaan, sillä muistan, miten jännää se tulevaisuuden maalailu ja opiskelupaikkoihin tutustuminen oli. Jos sieltä löytyy ketään, joka miettii tällä hetkellä johonkin kouluun hakemista, suosittelen kokeilemaan Uratestiä ja Urapolkua. Uratesti on perinteinen testi, jossa vastataan 20 kysymykseen, ja testi tarjoaa vastausten perusteella sopivimmat tutkinto-ohjelmat. Urapolku taas sopii, jos tiedät suunnilleen, millaisia työtehtäviä haluaisit tulevaisuudessa tehdä. Mie itse löysin suomen kielen linjan siten, että aloin haravoida eri vaihtoehtoja, jotka liittyisivät jollain tapaa kirjoittamiseen. Mutta muistan kyllä, että vielä lukion alussa harkitsin mm. pyrkiväni lennonjohtoon töihin! En ookaan varmaan koskaan kertonut tästä.

Olin tosi mielelläni tässä kampanjassa myös sen vuoksi, että viiden vuoden aikana Oulu sai kaupunkina aika vahvan paikan mun sydämessä. Mie koen, että kasvoin siellä aikuiseksi, sain hirveästi kokemuksia ja löysin vieläpä oman rakkaankin Torinrannasta. Okei, voi olla hiukan ristiriitaista, että itse just muutin Helsinkiin, mutta lähtö ei johtunut siitä, etten ois tykännyt Oulusta. Enemmänkin se johtui siitä, että haluan nähdä maailmaa, ennen kuin mahdollisesti palaan sinne elämään perhe-elämää. Oulu on musta ihanan kokoinen paikka, sieltä löytyi ainakin mulle kaikki tarvittava, ja opiskelukaupunkina se toimi mun kohdalla hyvin just siksi, ettei se ole liian iso. Et tavallaan huku massaan, vaan tutustut helposti ihmisiin, mikäli kaipaat uusia ystäviä. Plussaa myös vuokrahinnoista; meän edellinen kämppä esimerkiksi oli aika uusi, 70 neliöinen saunalla ja parvekkeella, mutta vuokra oli 880 e. Helsingin keskustassa saisi samanlaisesta maksaa pikkuriikkisen enemmän…

Mutta tällaista tällä kertaa! Jos haluat käydä tutustumassa Oulun yliopiston eri aloihin videoiden muodossa, linkki heidän soittolistalle löytyy tästä (lisää vlogeja eri opintoaloilta on ilmeisesti tulossa pian lisää).

Ihanaa päivää :)

Postauksen kuvat: Joanna

14 Kommenttia

 • Reply T 21 helmikuun, 2018 at 6:24 pm

  Moikka! Mulla on tällä hetkellä vahvana kakkosena hakulistalla Oulun lääkis, mutta Oulu on ihan vieras paikka. Aion ostaa sieltä asunnon, jos opiskelemaan sinne joudun (tai siis pääsen, opiskelupaikka kaupungissa kun kaupungissa kelpaa), mutta en yhtään tunne alueita :D Minne ei kannata muuttaa, mikä on sopivan lähellä keskustaa sekä kampusta (lääkis ilmeisesti pääasiassa sairaalan läheisellä kampuksella eikä siellä missä muut alat). Olen lukenut, että siellä on hyvät pyörätiet eli vähän kauempaakin pääsee helposti ilmeisesti pyörällä kulkemaan? Mä olen vielä kaiken lisäksi pelokas enkä halua liikkua minkään epäilyttävien pimeiden alueiden kautta kotiin joskus baarin jälkeen esim :DD

  • Reply Sita Salminen 23 helmikuun, 2018 at 7:52 am

   Heippa! Sori että vastaus vähän kesti :)

   Mie oon itse asunut Alppilassa ja Etu-Lyötyssä. Alppila on pieni, mutta ihan ok alue, jossa meillä oli kunnon kommuuni kavereiden kesken (siellä asui yhdessä vaiheessa viisi-kuusi tuttua ihan vierekkäisissä taloissa). Tykkäsin siitä, että se on puolessa välissä yliopistoa ja keskustaa, ja bussit kulkee molempiin suuntiin ihan kivasti. Etu-Lyötty on keskustan reunalla vastakkaisessa suunnassa kuin yliopisto, mutta se on tosiaan ihan keskustan lähellä (pari min kävellä) ja se on kivan rauhallinen alue lähellä juna-asemaa. Itse en ehkä muuttaisi Tuiraan ja Toppilaan, mutta sekin riippuu tarkasta alueesta; yksittäinen katu saattaa olla esim. vähän kivempi kuin toinen, ja esimerkiksi Toppilansaari taas on kaunis. Harkitsin itse myös aikoinaan Syynimaata ja Linnanmaata, mutta koen että niiden ainoa puoli olisi ollut yliopiston läheisyys, ja haluan kuitenkin että on muutakin elämää kuin kävellä yliopistolle ja takaisin.

   Toivottavasti tää auttoi edes vähän, ja kysy ihmeessä lisää, jos tulee jokin uusi kaupunginosa vastaan! :)

 • Reply Jasmin 21 helmikuun, 2018 at 10:00 pm

  Kommentoin enää nykyään tosi tosi harvoin blogeihin mitään, vaikka aktiivinen lukija oonkin. Nyt on silti pakko! Suljin jo tämän bloglovinissa, mutta palasin takaisin. Aattelin, että oot tämän ansainnu. Kirjotat tosi mukaansa vievästi(kai niin voi sanoa??), sitä tekstiä vaan ahmii ja ahmii! Esimerkiksi tämäkään aihe ei kauheasti itseä koskettanu, mutta silti oli mielenkiintoinen postaus! :-) ja kirjotat myös ihanan aidosti – täällä näkyy hyvin samaa aitoa meininkiä niinku sinun videoissaki. Jatka samaan malliin, oot huippu <3 (ehkä myös pieno fanitus Rovaniemen puolesta ;-D)

  • Reply Sita Salminen 23 helmikuun, 2018 at 7:48 am

   Hei Jasmin, et tiiäkään kuinka iloiseksi tulin tästä! Jotenkin kommentin alun perusteella ajattelin, että oot tulossa sanomaan ettet jaksanut lukea tai muuta :D Oot aivan ihana <3

 • Reply Hemppe 23 helmikuun, 2018 at 12:43 pm

  Tuo ratikka (spora tuntuu itellekkin vieraalta vielä näin kahden vuoden Espoossa asumisen jälkeenkin :D) on mennyt monasti meidän työpaikan ohi, ja oonkin ihmetellyt että mikäs tämä tällainen Oulu-ratikka on (vai oliko se tuo sama, en tiedä kun en oo astunut siihen mut Oulua siinä mainostetaan). :D Mut tosi hauskaa markkinointia tuollainen, terkuin markkinointiviestinnän tekijä!

 • Reply :) 27 helmikuun, 2018 at 12:34 am

  Tää kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, mutten oo ikinä kommentoinut mihinkään siun videoon taikka blogiinkaan mitään, vaikka oon seurannu sua jo niiltä aiemmilta blogiajoilta asti eli aika pitkään!
  Halusin vaan tulla sanomaan, miten tuun aina hyvälle tuulelle siun ig stooreista tai snäpeistä, oot niin ilonen ja aito persoona. Kaikkea hyvää sulle Sita :) Oot ihana!

  • Reply Sita Salminen 10 huhtikuun, 2018 at 9:30 am

   Olipa ihan älyttömän kiva kommentti, kiitos koko sydämen pohjasta <3

 • Reply Sara 7 maaliskuun, 2018 at 5:54 pm

  Moi! Siis en ees muista millon mää oisin viimeksi lukenu jonku blogia ennenku tänä iltana! Entiiä, mutta musta tunttuu että jos haluaa saaha mut kiinostummaa jostaki blogiteksteistä, yms nii sen pittää olla oikiasti mielenkiintosta tekstiä ja jotenki semmosta emminätiiä apua xd mut just sillai et sää kirjotat esim ”mie” ja ”sie” etkä ”minä” ja ”sinä” ja muita kaikkia tämmösiä, se on aivan ihannaa ja tuo jotaki isua tuohon teksttiin :D apua emminätiiä näistä selityksistä ei ymmärrä mittää xd Mutta jokatappauksessa, sait ehottomasti uuen aktiivisen lukijan, tää sun blogi on aivan ihuna!! <3 RAKASTAN tätä jo nyt :) <3 ja tästä opiskelu/uravalintahommasta tuli miellee että siis vaikka alotanki vast lukion ens syksynä, ni mulla ei oo _mittään_ hajua mikä mää haluaisin olla isona, koska periaattees kaikkiin aloihin joista olin kiinostunu, multa sulettiin portit nokan eestä eikä mulla oo koskkaan mittää mahollisuuksia aukasta niitä. Tälhetkel tuntuu että en voi koskkaan totteuttaa mun issoimpia haaveita tuon takia, mutta pittääpä kahtua mitä tuolla lukiossa tapahttuu. Haha en ees tiiä että luekko nää tätä kommenttia koskkaa ku mää kirijotan tän meleko myöhhää, MUTTA mää sanon silti :D Siis mää kahttoin viime yönä sun supersunnuntai videoita, ja mulle tuli ihan jäätävä inspiraatio lähtä niinku heti paikalla lenkille ja osttaa kaikkia reenijuttuja :D myönnetään, mua ei oo koskaa reenaaminen kiinnostanu niinkää, enkä vieläkää tunne salia omaksi paikaksi ollenkaa, mutta mulla ei oo koskaa ollu näi suurta lenkkeily inspiraatiota <3 tännään kävin ekkaa kerttaa yli puolleen vuotteen vappaaehtosesti lenkillä ja sen jäläkkee oli kyllä iha hirmu hieno fiilis ja jotenki tää koko päivä on ollu sen jäläkkee huippu, tai sillee et on ollu hirmu hyvä fiilis! Kiitoskiitoskiitos Sita!! <3 Voi että mää ootan kessää että pääsen alottaan juoksemisen (tännää kävin siis hiihtämässä) koska äääh inspiroit nii palijo :D En tajua kuin muutenki sun videot ja postaukset voi piristtää niin palijo! Oot aivan ihana :D<3 tääpäs meni aika palijo ohi aihheen nytten vaa jospa nää annat mulle antteeksi tämän kerran :) (?) mutta hei, tsemppiä Sita kaikkeen, kaikkee hyvää sulle missä ikinä meetkkään!! <3 Haleja!

  • Reply Sita Salminen 10 huhtikuun, 2018 at 9:30 am

   Olipa pitkä ja perusteellinen kommentti, kiitos tosi paljon :D <3

 • Reply Sara 7 maaliskuun, 2018 at 6:27 pm

  Voi Sita! Siis mää en ees muista millon oisin lukenu jonku blogia viimeksi, ennenku nyt tänä iltana. Siis sun teksti on aivan hirmu ihannaa, niinku oikiasti! <3 Siis emminätiiä mutta jos minut haluaa saaha kiinostummaa jostaki blogista nii siinä pittää olla jotaki semmosta emminätiiä apua xdd mutta jokatappauksessa sun teksti on iha hirmusen mielenkiintosta lukia, musta tunttuu että ahamin tän koko blogin nyt tänä iltana :D siis jotenki tää koko blogin ulkoasu on kans super ihana ja tommone sun näkönen! Apua en kestä <3 Joo tosiaan sait ehottomasti uuen aktiivisen lukijan :D Okei tää mennee jo nyt iha ohi aihheen, annakko nää antteeksi mulle tän kerran? Mutta tosiaan tosta opiskelu/uranvalintahommasta tuli miellee että vaikka alotanki vast lukion ens syksynä, nii silti mua vähä ahisttaa se et mulla ei oo mittää hajua ennää siitä että mikä mää haluan olla isona. Taisiis mulla on ollu koko mun pienen ikäni semmonen visio, mutta vuos sitte multa sulettii nokan eestä portit kaikkeen, mikä vähänkää liittyy siihen mitä tällähetkellä haluaisin, joten must tunttuu tällähetkellä etten mää tuu koskkaa kykenemmää tekkee mun unelmatyötä. Mutta entiiä, pittää kahtua mihin suunttaa nuo uranvalintahommat etennee tuon lukion aikana. Heh tää on jo iha liian pitkä enkä tiiä luekko nää tätä koskkaa ku kirijotan meleko myöhhään, MUTTA sanon nyt silti :D Siis kahttoin viimeyönä sun #Supersunnuntai videoita ja mulle tuli iha jäätävä inspiraatio lähtiä heti lenkkeilemmää ja ostammaa kaikkia uusia reenivaatteita :D taissiis sali ei oo koskkaa ollu mun paikka, eikä todennäkösesti tuu vielä lähiaikkoina olemmaankkaa, MUTTA siis lenkkeilymotivaatio kasvo kyllä 100% viimeyönä. Tännää kävin ekkaa kerttaa varmmaa puolleen vuotteen vappaaehtosesti lenkillä (hiihtämäs) ja oli kyl huippu fiilis sen jäläkkee! Voi että mää ootan kessää/kevättä että pääsen alottaa juoksemisen kunnolla! :D kiitoskiitoskiitos Sita!! Nää oot muutenki iha hirmu ihana! Heehhh siis mulla on youtubes sellanen soittolista missä on oikeestaa vaa tärkeitä kappaleita, mutta mun oli pakko lisätä sinne myös se sun "Ahdistaako oma kroppa" tai joku sen niminen se oli :D koska siis ku katoin sen ekan kerran olin vaa sillee "waaaau mitäää" :D janii, tuut auttaa varmmaa iha hirmusen monia itsetunto ongelmien kaa noitten sun videoitten ja blogijuttujen kautta! Mietin, että jos multa kysyttäs että kuka on mun lemppari supersankari nii se oisit sää, koska sie oot vaa iha hirmu vahava ihiminen ja kaikista sun menneisyyden asioista huolimatta sä oot siinä, se riittää! <3 Sää oot ihan huippu ihana ihminen, kaikkee hyvvää sulle missä ikinä liikutkkaa, haleja!! <3<3 (sori tää on ihan hävettävän pitkä kommentti ja vielä ohi aiheen, antteeksi kauhiasti :(( )

 • Reply Sara 8 maaliskuun, 2018 at 6:00 pm

  Iiks ääks APUA sun blogi on RAKKAUTTA siis ihan oikiasti!!! Siis vasta eilen illalla alotin lukkeen tätä ja tännää oon käyttäny oikiasti mun koko illan tän lukemisseen ja oaa postauksista piti lukia usiamppaanki kerttaan ku oli nii loistavvaa tekstiä! <3 Äh sie oot aivan upia, tsemppiä ja haleja!! :)<3 (ei liittyny mitenkkää kyllä aihheessee, antteeksi :'( )

 • Reply Matilda 9 maaliskuun, 2018 at 9:32 pm

  Sulla on tosi kiva tyyli kirjoittaa. Tykkään kyllä paljon! Muutin ite viime syksynä ouluun pieneltä paikkakunnalta ja oon kyllä tykännyt asua täällä, vaikka oon aina aiemmin sanonut, etten vois ikinä muuttaa ouluun, ellei ois ihan pakko. Tykkään kans sun videoista ja katsoin äsken sen sun ensimmäisen asmr-videon. Se oli niin miellyttävä ja sun ääni kyllä sopii hyvin siihen. En oo ikinä ennen saanut tingelssejä asmr-videoista, mutta tuon videon aikana tuli kyllä monta kertaa ja se oli jotenkin rentouttava ja alko väsyttää. Mulla on ollu tosi monta vuotta nukahtamisen kanssa vaikeuksia ja oon koittanu löytää itelle mieluisia asmr-videoita. Musta tuntuu, et sun videot tulee kyllä auttamaan siinä asiassa paljon. Pyysit vinkkejä siihen millaisia videoita voisit tehdä. Musta ois ihana, kun lukisit jotain tekstejä esim. novelleja. Mä kirjoitan blogia ja oon kirjoitellut novelleitakin paljon. Jos sua kiinnostais, niin voisin lähettää sulle muutaman, jos vaikka haluaisit tehdä sen tyyppisen videon. Kaikkee hyvää sulle ❤

  • Reply Sita Salminen 10 huhtikuun, 2018 at 9:31 am

   Heippa Matilda, niin kiva että kommentoit! Kiitos, pitää käydä katsomassa sun blogi ❤

  Jätä vastaus