#ouluspora

helmikuu 21, 2018

Yhteistyössä Oulun yliopisto & Oulun kaupunki.

Viime viikolla vietin ehkä elämäni erikoisimman ystävänpäivän: hengailin mulle entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa hampurilaisia syöden ja yliopistossa opiskelemisesta jutellen. Okei, ei ehkä kuulosta niin oudolta – mutta jos tähän lisätään se, että kaikki tapahtui liikkuvassa raitiovaunussa, alkaa kuulostaa erikoiselta :D

Kyseessä oli siis Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston ystävänpäivätapahtuma Ouluspora-nimisessä raitiovaunussa, joka liikkuu tänä talvena ja keväänä ympäri Helsinkiä. Tapahtuma oli suunnattu lukioikäisille, ja mukana oli yliopiston puolesta eri alojen opiskelijoita, joiden kanssa saattoi keskustella ajon aikana omista tulevaisuuden suunnitelmista. Olin tässä mukana siksi, että vuosi sitten tein yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa kuvaamalla videon nimeltä ”Millaista yliopistossa opiskelu on”. Videolla kerroin mun opiskeluista sekä mm. siitä, miksi hain suomen kielen linjalle ja miten yliopisto eroaa lukiosta.

Mulla vähän jännitti, miltä tuo raitiovaunussa (”spora” tuntuu vielä liian helsinkiläiseltä, haha) hengaileminen tuntuu, mutta kaikki meni hyvin ja aika vierähti super nopeasti! En tiiä, kuinka moni teistä helsinkiläisistä lukijoista on nähnyt tämän Oulusporan, mutta se on ilmestynyt ratikkalinjoille joulukuussa ja jatkaa matkaansa aina kesäkuuhun saakka, jolloin 1.6. siellä vietetään ystävänpäivän tapaan jälleen tapahtumaa – tällä kertaa siellä on tosin esiintymässä ihana Ellinoora!

Mun lempparijutut tuolla raitiovaunussa oli istuinpäälliset, jossa luki oululaisittain mm. ”ylläällä” ja ”pannaani” – oon tehnyt videon nimeltä ”Viisi oudointa asiaa Oulun murteessa”, ja edelleen fanitan noita ihme vääntelyitä.

Mun rooli oli tosiaan viettää aikaa osallistujien kanssa ja kertoa, millaista suomen kielen opiskelu on ollut. Mie myös tunsin empatiaa lukiolaisia kohtaan, sillä muistan, miten jännää se tulevaisuuden maalailu ja opiskelupaikkoihin tutustuminen oli. Jos sieltä löytyy ketään, joka miettii tällä hetkellä johonkin kouluun hakemista, suosittelen kokeilemaan Uratestiä ja Urapolkua. Uratesti on perinteinen testi, jossa vastataan 20 kysymykseen, ja testi tarjoaa vastausten perusteella sopivimmat tutkinto-ohjelmat. Urapolku taas sopii, jos tiedät suunnilleen, millaisia työtehtäviä haluaisit tulevaisuudessa tehdä. Mie itse löysin suomen kielen linjan siten, että aloin haravoida eri vaihtoehtoja, jotka liittyisivät jollain tapaa kirjoittamiseen. Mutta muistan kyllä, että vielä lukion alussa harkitsin mm. pyrkiväni lennonjohtoon töihin! En ookaan varmaan koskaan kertonut tästä.

Olin tosi mielelläni tässä kampanjassa myös sen vuoksi, että viiden vuoden aikana Oulu sai kaupunkina aika vahvan paikan mun sydämessä. Mie koen, että kasvoin siellä aikuiseksi, sain hirveästi kokemuksia ja löysin vieläpä oman rakkaankin Torinrannasta. Okei, voi olla hiukan ristiriitaista, että itse just muutin Helsinkiin, mutta lähtö ei johtunut siitä, etten ois tykännyt Oulusta. Enemmänkin se johtui siitä, että haluan nähdä maailmaa, ennen kuin mahdollisesti palaan sinne elämään perhe-elämää. Oulu on musta ihanan kokoinen paikka, sieltä löytyi ainakin mulle kaikki tarvittava, ja opiskelukaupunkina se toimi mun kohdalla hyvin just siksi, ettei se ole liian iso. Et tavallaan huku massaan, vaan tutustut helposti ihmisiin, mikäli kaipaat uusia ystäviä. Plussaa myös vuokrahinnoista; meän edellinen kämppä esimerkiksi oli aika uusi, 70 neliöinen saunalla ja parvekkeella, mutta vuokra oli 880 e. Helsingin keskustassa saisi samanlaisesta maksaa pikkuriikkisen enemmän…

Mutta tällaista tällä kertaa! Jos haluat käydä tutustumassa Oulun yliopiston eri aloihin videoiden muodossa, linkki heidän soittolistalle löytyy tästä (lisää vlogeja eri opintoaloilta on ilmeisesti tulossa pian lisää).

Ihanaa päivää :)

Postauksen kuvat: Joanna

4 Kommenttia

 • Reply T helmikuu 21, 2018 at 6:24 pm

  Moikka! Mulla on tällä hetkellä vahvana kakkosena hakulistalla Oulun lääkis, mutta Oulu on ihan vieras paikka. Aion ostaa sieltä asunnon, jos opiskelemaan sinne joudun (tai siis pääsen, opiskelupaikka kaupungissa kun kaupungissa kelpaa), mutta en yhtään tunne alueita :D Minne ei kannata muuttaa, mikä on sopivan lähellä keskustaa sekä kampusta (lääkis ilmeisesti pääasiassa sairaalan läheisellä kampuksella eikä siellä missä muut alat). Olen lukenut, että siellä on hyvät pyörätiet eli vähän kauempaakin pääsee helposti ilmeisesti pyörällä kulkemaan? Mä olen vielä kaiken lisäksi pelokas enkä halua liikkua minkään epäilyttävien pimeiden alueiden kautta kotiin joskus baarin jälkeen esim :DD

  • Reply Sita Salminen helmikuu 23, 2018 at 7:52 am

   Heippa! Sori että vastaus vähän kesti :)

   Mie oon itse asunut Alppilassa ja Etu-Lyötyssä. Alppila on pieni, mutta ihan ok alue, jossa meillä oli kunnon kommuuni kavereiden kesken (siellä asui yhdessä vaiheessa viisi-kuusi tuttua ihan vierekkäisissä taloissa). Tykkäsin siitä, että se on puolessa välissä yliopistoa ja keskustaa, ja bussit kulkee molempiin suuntiin ihan kivasti. Etu-Lyötty on keskustan reunalla vastakkaisessa suunnassa kuin yliopisto, mutta se on tosiaan ihan keskustan lähellä (pari min kävellä) ja se on kivan rauhallinen alue lähellä juna-asemaa. Itse en ehkä muuttaisi Tuiraan ja Toppilaan, mutta sekin riippuu tarkasta alueesta; yksittäinen katu saattaa olla esim. vähän kivempi kuin toinen, ja esimerkiksi Toppilansaari taas on kaunis. Harkitsin itse myös aikoinaan Syynimaata ja Linnanmaata, mutta koen että niiden ainoa puoli olisi ollut yliopiston läheisyys, ja haluan kuitenkin että on muutakin elämää kuin kävellä yliopistolle ja takaisin.

   Toivottavasti tää auttoi edes vähän, ja kysy ihmeessä lisää, jos tulee jokin uusi kaupunginosa vastaan! :)

 • Reply Jasmin helmikuu 21, 2018 at 10:00 pm

  Kommentoin enää nykyään tosi tosi harvoin blogeihin mitään, vaikka aktiivinen lukija oonkin. Nyt on silti pakko! Suljin jo tämän bloglovinissa, mutta palasin takaisin. Aattelin, että oot tämän ansainnu. Kirjotat tosi mukaansa vievästi(kai niin voi sanoa??), sitä tekstiä vaan ahmii ja ahmii! Esimerkiksi tämäkään aihe ei kauheasti itseä koskettanu, mutta silti oli mielenkiintoinen postaus! :-) ja kirjotat myös ihanan aidosti – täällä näkyy hyvin samaa aitoa meininkiä niinku sinun videoissaki. Jatka samaan malliin, oot huippu <3 (ehkä myös pieno fanitus Rovaniemen puolesta ;-D)

  • Reply Sita Salminen helmikuu 23, 2018 at 7:48 am

   Hei Jasmin, et tiiäkään kuinka iloiseksi tulin tästä! Jotenkin kommentin alun perusteella ajattelin, että oot tulossa sanomaan ettet jaksanut lukea tai muuta :D Oot aivan ihana <3

  Jätä vastaus